Kemin kesää 1948

Teksti: Timo Hietala

Kemissä juhannus ja urheilu liittyivät entisaikaan yhteen. Kilpailuja oli muutenkin tiiviimmästi kuin nytkyisin. Sauvosaaren urheilukentän avajaiset vietettin ja avajaiskisat pidettiin juhannuksena 1933. Pormestari Nylanderin juhlapuheen jälkeen Kemin Kunto ja Karihaaran Karun järjestämissä kilpailuissa otettiin miehistä mittaa. Sauvosaaren urheilukentällä kisailtiin myös kesällä 1948, kun Kemissä pidettiin Sauvosaaren kentällä piirin yleisurheilukilpailut.

Urheilu ohella juhannusta juhlittiin juhannusmatkoilla. Matkat Aavasaksalle alkoivat 1930-luvulla linja-autoliikenteen kehittyessä. Esimerksiksi 1935 kuljettivat Hapo-oja ja Heiskanen kemiläisiä linja-autoillaan Aavasaksalle. Aavasaksan juhannus oli kemiläisten suosittu retkikohde myös 1950-luvulla, jolloin henkilöäautoilu oli jo yleistynyt.

Kemissä juhannuksen viettoon mentiin jo 1900-luvun alussa Ajokseen. Lähiliikenteessä kulkevat veneet kuljettivat halukkkaita juhannusretkelle. Juhannuksen juhalinta Ajoksessa yleistyi 1930-luvulla. Kemiläiset alukset kuljettivat väkeä Möllärin möljältä Ajokseen juhannusta viettämään. Myös VR varasi juhannusliikenteelle junan kuljettamaan juhlijoita Ajokseen ja sieltä poiskin.