Lovikka-työpaja verkossa

LOVIKKA-LAPASET

Lovikka-lapaset neulotaan paksulla langalla ja paksuilla puikoilla, käsialasta riippuen esim. puikot kokoa 4 tai 5 mm. Langaksi käy paksumpi sekoitelanka (esim. Novita Isoveli tai 7veljestä kaksinkertaisena). Perinteisesti lovikat neulotaan 100% villalangasta tai hahtuvalangasta, mutta tällöin on varottava langan katkeamista, sillä hahtuvalankaa ei ole kierretty. Hahtuvalapaset huovutetaan ja harjataan lopuksi. Koristeluun sopii eriväriset langanpätkät.

Vasemman käden lapanen
Luo langan paksuudesta riippuen 24, 28 tai 32 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (6, 7 tai 8 s per puikko). Neulo suljettuna neuleena 1 krs nurin ja sitten sileää neuletta (kaikki oikein) n. 10 kerrosta. Neulo 2 kerrosta nurin. Koristekuviot tehdään lopuksi nurjien silmukkarivien väliin.
Jatka sileää neuletta peukalohankaan asti ja neulo peukaloa varten aukko II puikon loppuun. Peukalon silmukoiden määrä 4-5 silmukkaa. Neulo siis ensin puikon alusta, kunnes jäljellä on peukaloon tarvittava silmukkamäärä, ja vaihda sitten työhön erivärinen lanka. Neulo erivärisellä langalla peukalon silmukat, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja jatka neulomalla niiden yli alkuperäisellä langalla. Jatka sileää neuletta, kunnes pikkurilli peittyy ja aloita sitten kärkikavennukset.
Lovikka-lapasissa käytetään perinteisesti ns. nauhakavennusta.
Neulo I puikon alussa 1 silmukka oikein, neulo 2 silmukkaa takakautta yhteen ja neulo puikon loput silmukat. Neulo II puikon alusta, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2 s oikein yhteen, neulo 1 silmukka. Kavenna III puikon alussa samoin kuin I puikolla ja IV puikon lopussa samoin kuin II puikolla. Jatka kavennuksia joka kierroksella, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa puikolla, eli työssä yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka n. 10 cm päästä ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi. Kiristä lanka ja päättele lapasen sisäpuolelle.

Oikean käden lapanen
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukaloa varten aukko I puikon alkuun.

Peukalo
Pura erivärinen lanka pois ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi kummaltakin sivulta 1-2 silmukkaa lisää, jottei peukalonhankaan jää reikiä. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena, kunnes peukalon kynsi peittyy puoliksi. Tee kärkikavennukset neulomalla koko kierroksen ajan 2 s oikein yhteen. Katkaise lopuksi lanka ja vedä viimeisten silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele. Päättele myös peukalon aloituslanka, samalla voit kuroa umpeen mahdolliset reiät.

Viimeistely:
Koristele lopuksi lapasen ranne erivärisillä langanpätkillä. Varaa riittävän pitkät langanpätkät, jotta niistä riittää myös letitykseen. Tee letin päähän hevosenhäntäsolmu ja leikkaa tupsun päät n. 2 cm mittaiseksi.
Harjaa lopuksi lapasen pinta (ei koristeen kohdalta) esim. juuriharjalla pörröiseksi. Hahtuvasta neulotut lapaset voi myös huovuttaa pesukoneessa.

 

Ohje hahtuvalapasten tekemiseen löytyy esimerkiksi Pirtin kehräämön sivuilta: https://www.pirtinkehraamo.fi/verkkokauppa/kasityoohjeet/hahtuvalapaset

 

Kuvissa vinkki kuviointiin.

Kuvan valkoiset lapaset on neulottu Fritids Garn -langasta, puikot 6mm ja 28 silmukkaa. Lapanen on pesty pesukoneessa 40 asteen pikaohjelmalla ja koristeltu pesun jälkeen eri värisillä 7 veljestä -langoilla. Lapaset kannattaa mutoilla kosteana heti pesun jälkeen.

 

Kuvagalleria: 
Kuvissa esiintyvien lapasten koriste on tehty kolmella langalla. Samankokoinen lapanen ennen pesua ja sen jälkeen. Näin voit aloittaa kuvioinnin.