Lovikka-workshop på nätet

LOVIKKAVANTARNA

Lovikkavantarna stickas med tjockt garn och tjocka stickor enligt handlag, t.ex. storleken 4 eller 5 mm. Passande garn är tjock blandning (t.ex. Novita Isoveli eller 7veljestä dubbelt). Traditionellt Lovikkavantarna stickas med otvinnat ullgarn, men då måste man vara försiktig att inte bryta känsliga garnen. Vantarna stickats med otvinnat garn kan tovas i tvättmaskin. Vantarna kan dekoreras med färgrika bitar av restgarn.

Vänstra handens vante
Lägg upp beroende av garnets tjockhet 24, 28 eller 32 maskor och fördela dem på fyra stickor (6, 7 eller 8 per sticka). Sticka rundstickning 1 varv aviga maskor och sedan slätstickning (räta maskor) ca. 10 varv. Sticka två varv aviga maskor. Dekorering görs sist mellan aviga varven.
Fortsätta sticka slätstickning upp till den höjd du vill ha din tumme och sticka ett hål för tummen i slutet av sticka II. För tummen räcker det till 4–5 maskor. Så sticka först i början av sticka II så att du har tummens maskor kvar, och sticka dem med en bit garn i avvikande färg. Sätt tillbaka de stickade på vänster sticka och sticka över dem igen med det originella garnet. Fortsätt slätstickning tills lillfingret täcks och börja med intagningen. Sticka 1 maska, sticka 2 maskor ihop i den bakre maskbågen, sticka resten av maskor på stickan. Sen sticka tills du har 3 maskor kvar på stickan II, sticka 2 m ihop och sticka 1 m. Sticka intagningen på tredje stickan på samma sätt som stickan I och på fjärde stickan som stickan II. Fortsätt intagningen varje varv tills du har 8 maskor kvar. Klipp av tråden och dra den genom de kvarvarande maskorna, spänn och fäst garnet ordentligt.

Högra handens vante
Sticka som spegelbild till vänstra handens vante och gör ett hål för tummen i början av sticka I.

Tummen
Dra ut garnet i annan färg och plocka samtidigt upp maskorna på stickorna. Ta upp 1–2 maskor till i båda ändorna så att det inte finns hålar. Fördela maskor på tre stickor och sticka slät rundstickning tills hälften av tummens nagel täcks. Sticka sedan ihop två räta maskor under hela varvet. Klipp av garnet och dra det genom resten av maskorna, spänn och fäst.

Montering
Brodera mönstret med färgade garn i handleden. Ha tillräckligt garn också för flätan, avsluta flätan med tofs i ändan. Rugga vantens yta (men inte över brodering) lätt t.ex. med en rotborste.

Tips för brodering finns i bilder. Dessa mönster är gjorda i tre färger.

Vita vantar i bilden har stickats med Fritids Garn, stickor 6mm och 28 maskor. Vanten har tvätts i tvättmaskinen i 40 grader snabbprogram och dekorerat efter tvätt med olika färgar av 7 veljestä -garn. Forma vantarna genast efter tvätt innan de torkar.

Kuvagalleria: 
Vanten i samma storlek innan och efter tvättmaskinen. Så här börjar mönstret. Dessa mönster är gjorda i tre färger.