Onneksi Kemissä on sisäsatama

Kemin sisäsatama vuonna 1929.
Kemin sisäsatama vuonna 1929.

Teksti: Timo Hietala

Kemin satama eli sisäsatama oli aikoinaan kaupungin satamana, johon purjelaivat saapuivat tuoden kaukomaiden tavaroita vietäväksi ylimaihin. Nykyisin satama on kemiläisten olohuone, Kemin kesän helmi ja jalokivi. Tullimakasiinin jalokivigalleria houkuttelee turisteja ja sataman kesäinen ilme tuo hyvää mieltä niin kaupunkilaisilla kuin vieraillekin.

Sataman jäätelökioskilla käy kauppa kauniina kesäpäivänä. Mikä on istuskella kesäisenä päivänä penkillä jäätelöineen ja katsella aaltojen tanssia ja aalloilla kulkevia aluksia, isoja ja pieniä. Siinä arjen murheet karkaavat kauas pois. Tällä kertaa olemme valinneet satamateemaan sopivia kuvia entisajan satamasta.

 

Kuvagalleria: 
Tullikamari mereltä päin vuonna 1969. Laivoja Kemin sataman edustalla 1900-luvun alkupuolella.Kemin satamasta 1900-luvun alkupuolelta. Kuvassa vasemmalla höyrylaivat Tähti ja Aino ja kuvan oikessa reunassa satamaradan pää. Taustalla kuvassa näkyy satamakonttori (nyk. Seilari). Kemin sataman aitat 1940-luvulla.Sisäsatamaa 1960-luvulla. Keskon varaston paikalla nykyisin pelataan minigoflia. Kuvassa taustalla näkyvät laululava, valkoinen huvila ja Rantaniemen talon katto. Makasiineja ja aittoja sisäsatamssa vuonna 1967.