Tornion maakuntamuseossa kouluille keväällä 2017

TORNIONLAAKSON MAAKUNTAMUSEOSSA
VALTAVASTI UUTTA – TERVETULOA VIERAILULLE!

2014 Tornionlaakson maakuntamuseo avautui täysin uusittuna.
Pysyvän näyttelyn toinen osa valmistui elokuussa 2015. Museo tarjoaa oivaltavan matkan oman historian äärelle ja antaa hyvän kokonaiskuvan Tornionlaakson erityispiirteistä.

Uusi pysyvä näyttely

Tornionlaakson omaleimaista historiaa esittelevä perusnäyttely Kohtaamisia rajalla on nyt avautunut kokonaisuudessaan. Kerronnassa käytetään paitsi esineitä ja tekstiä, myös runsaasti kuva- ja filmimateriaalia. Kosketusnäyttöjä käyttämällä voi
syventyä tarkemmin kiinnostaviin aiheisiin.

Yhteinen jokilaaksomme -näyttelysalin teemoja ovat muun muassa:

• Tornionlaakson varhainen historia ja ensimmäiset ihmiset jääkaudesta rautakauteen arkeologisten esineiden kautta
  • Tornion perustaminen
  • alueen perinteiset elinkeinot
  • entisajan kaupankäynti, mitat ja rahat
  • tutkimusretkeilijät ja matkailijat Tornionlaaksossa, Maupertuis’n ja Struven kolmiomittaukset
  • alueeseen vaikuttaneet sodat: Suomen sota, 1. maailmansota ja Lapin sota
  • venäläinen aika Torniossa
  • alueen kielet ja murteet

Elokuussa 2015 avautuneessa Kaupunkimme rajalla -näyttelysalissa pääsee tutustumaan muun muassa:

• Tornion ja Haaparannan kehitykseen
  • elämään kaupungeissa, porvaristoon ja kaupunkien käsityöläisiin
  • Tornionlaakson teollisuuteen sahoista Outokumpuun
  • rajaan liittyviin ilmiöihin kuten rajakauppaan, joppaukseen, tullitoimintaan ja siirtolaisuuteen

Luokka kannattaa ehdottomasti tuoda tutustumaan tähän uuteen osaan, vaikka
olisitte käyneet museossa jo viime vuonna. Perusnäyttelystä voidaan opastuksella poimia opetussuunnitelmaan sopivia kokonaisuuksia kaikenikäisille.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Mämmiä ja surströmmingiä
14.12.2016-26.2.2017

Mikä on suomalaista? Mikä on ruotsalaista? Rajan molemmin puolin on välittynyt eri aikoina erilaisia kulttuurivaikutteita. Näyttely nostaa esiin tyypillisiä suomalaisia ja ruotsalaisia esineitä ja ilmiöitä.

Näyttelyopastuksen yhteydessä oppilaiden kanssa voidaan nostaa virikekysymyksiä, joiden pohjalta on mahdollista toteuttaa mediapainotteinen työpaja. Työpajassa oppilaat etsivät ja kuvaavat eri kulttuurien vaikutteita omassa kaupungissaan ja elinympäristössään ja etsivät eri kulttuurien vastinpareja samalle asialle. Työpaja sopii yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Varaa oma vierailusi!
Opastukset ja käynnit museossa ovat maksuttomia Tornion kouluille. Otamme koululaisryhmiä vastaan myös museon normaalien aukioloaikojen ulkopuolella, klo 8 alkaen.

1–3-luokkalaisille opastuksen suositeltava kesto on noin 45 minuuttia, josta opastusta on reilu 30 minuuttia ja loput ajasta omaa tutustumista museoon. Vanhempien oppilaiden opastuksen kesto voi vaihdella tunnista puoleentoista. Nuoremmille oppilaille suosittelemme kierrosta vain osassa museota. Vanhemmille voidaan poimia sopiva kokonaisuus näyttelyn koko sisällöstä.

Varaukset ja tiedustelut:

Lippukassa