ALHAISOLAULUJA - Joel Karppanen

15.3.2019 - 26.5.2019

Aineen taidemuseo

Joel Karppanen jatkaa tavallisen ihmisen ja suomalaisen maiseman kuvaamista uudessa teossarjassaan Alhaisolauluja. Työväenrunoilija Kössi Kaatran samannimisen runokokoelman mukaan nimetty näyttely tarkastelee suomalaista työväenliikettä ja luokkaa. Agrikulttuuria kuvaamalla tunnetuksi tullut Karppanen sijoittaa uuden teoksensa maaseudun sijaan pohjoiseen kaupunkimaisemaan, Kemiin.

Tutkimalla työväenliikettä Suomen edelleen vasemmistolaisimman kaupungin kautta avautuu tuore näkökulma Suomen poliittiseen historiaan ja nykyhetkeen. Kaupungin yli 130 vuoden taakse ulottuva – muuttoliikeestä ja teollistumisesta kummunnut –  punainen perintö vaikuttaa olevan haalistumassa hiljalleen. Muuttoliike, korkea keski-ikä, historiallisen suuri terveydenhuollon ulkoistushanke yksityiselle toimijalle. Kaupungin vasemmistolaisuus on institutionalisoitunutta ja usein myös vilpitöntä, mutta herättää kysymyksen kulissista; haikailuista aikaan, jolloin työn ja pääoman suhde oli vahva. Kuinka mennyt suhteutuu tulevaan, kun Kemin veritorstain tapahtumista tulee syksyllä kuluneeksi 70 vuotta?

Näyttely rakentuu valokuvateoksista ja videoesseestä. Uudesta aihepiiristä huolimatta näyttelyssä nousevat esille taiteilijalle ominaiset teemat: välitilat, tyhjyys, ihmisen omapäisyys sekä kaiken väliaikaisuus.

BIO

Joel Karppanen (s. 1993) on Kemissä asuva taiteilija. Hän on keskittynyt henkilökohtaisten ja syväluotaavien valokuvasarjojen luomiseen. Tavallisuudesta ja elinympäristön vaikutuksesta ihmiseen kiinnostunut Karppanen ammentaa työskentelyssään yhteiskunnallisen realismin ja humanistisen valokuvan perinteistä.

Vuonna 2017 Karppaselle myönnettiin Jouko Lehtolan säätiön Nuori sankari -palkinto sekä Burn Magazinen Emerging Photographer Fund -ehdokkuus. Talvella 2018 hän voitti Uusi kuvajournalisti -palkinnon Kuvajournalismikilpailussa.

Karppasella on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Lontoossa, Helsingissä ja Wienissä. Hänen töitään löytyy useista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Karppasen esikoisteos Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta taide -kirjasarjassa syksyllä 2018.