AnneMilana

23.4.2016 - 29.5.2016

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Kemiläistynyt AnneMilana (s. Keminmaassa 1956) esittäytyy retrospektiivisella näyttelyllään Kemin taidemuseolla 23.4.-29.5.2016.

AnneMilana sai vanhemmiltaan 14-vuotissyntymäpäivälahjaksi akryylimaalit. Hän maalasi saman tien ensimmäisen mielenmaisemansa: tanssijattaren suomalaisessa kesäyössä auringonlasku taustanaan. Kansalaisopiston maalauspiirin kuvataideopettaja ohjasi hänet taideopintoihin. AnneMilana pääsi heti ylioppilaslakin saatuaan Taideteolliseen Korkeakouluun 1977. Hän valmistui kuvaamataidon opettajaksi, vaikkakin haaveili jo silloin pelkästään taiteilijan urasta. Taideteollisen korkeakoulun tutkinnon lisäksi AnneMilana on hakenut lisäoppia akvarellimaalaukseen ja väri-ilmaisuun useilta kursseilta Suomessa ja ulkomailla.

Kuvataideopettajana AnneMilana on ollut ensin Keminmaassa peruskoulussa ja lukiossa ja siirtynyt sieltä Lapin yliopistoon erikoissuunnittelijaksi visuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa. Torniossa hän oli perustamassa kuvataidelinjaa silloiseen Länsi-Lapin ammattioppilaitokseen ja toimi siellä linjanjohtajana ja taideopettajana. Sairastumisen jälkeen varsinainen taiteellinen toiminta mahdollistui. Hän kokee kuitenkin, että on vasta alussa omalla taiteellisella urallaan.

Taiteilija on osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Merkittävimpänä hän kokee uransa alkuajan ryhmänäyttelyn Venäjän Murmanskissa ja viimeaikaiset Pariisin Louvressa Ranskassa, Zaragosassa Espanjassa ja Soulissa Etelä-Koreassa.

Kemin näyttelyssä on esillä mm. piirustuksia, akryylimaalauksia, pastellimaalauksia, akvarelleja, veistoksia ja installaatioita. Näyttelyssään taiteilija tuo rohkeasti esille nuoruusaikansa piirroksia ja maalauksia, joita hän silloin teki vapaasti ilman ennakkokritiikkiä. Opettajana työskennellessään hän aina rohkaisi oppilaitaan kokeilemaan, sillä puun latvaan pääsee vain tyvestä kiipeämällä. Tekemällä oppii ja pääsee eteenpäin. Nuoresta asti hän on ollut kiinnostunut ihmisen kuvaamisesta. Ensimmäiset muotokuvat hän teki sukulaislapsista. Maalaukset ovat jossain teillä tietymättömillä, sillä eräs ruotsalainen taulukauppias vei ne mennessään.

Värimaailma on vuosien aikana muuttunut tummista, synkistä sävyistä puhtaiksi ja kirkkaiksi. Värikkäät maalaukset ovat osin herkkää osin iloista leikittelyä. Siirryttyään akryyliväreihin maalausprosessi yhden maalauksen parissa kestää useita viikkoja. Suunnittelu ja itsekritiikki ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, joskus ne lähes lamaannuttavat luovuuden. AnneMilana harrasti tanssiliikuntaa jo nuoresta pitäen. Kun elämäntilanteet muuttuivat eikä tanssiminen sairastumisen vuoksi enää ollut mahdollista, liike ja tanssi ovat kuitenkin jääneet inspiroimaan. Luomisprosesseissa maalaus saattaa muhia mielessä joskus jopa vuosia, kunnes on pakottava tarve räiskäyttää aihe paperille. Vaikeina aikoina teokset syntyivät rasvaliiduilla vain vauhdikkaasti viivoja ja pintoja paperille vetäen ilman minkäänlaista taiteellista etukäteisvalmistelua. Taiteilijan elämä ei todellakaan aina ole ruusuilla tanssimista. Seesteisinä kausina taas aiheina ovat kauniit ihmiskuvat tai kukka-aiheet. Aiheena kiinnostaa yhtä lailla nuori kuin vanhakin ihminen. Ulkona liikkuessaan AnneMilana voi yllättäen nähdä kiinnostavan, itselleen malliksi sopivan ihmisen. Pelkkä mallin ulkonäkö ei siis ole kriteeri vaan hänen oma persoonansa.