Dreaming of the Sea

Kalvi, Nauvo, Finland 2013   © Lauri Rotko
Kalvi, Nauvo, Finland 2013 © Lauri Rotko
23.1.2015 - 25.3.2015

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Dreaming of the Sea on Jukka Rapon ja Lauri Rotkon valokuvaprojekti, jonka aiheena on Itämeren elämä ja kuolema. Kaksikko on neljän viime vuoden aikana kuvannut korkeatasoisen kokoelman valokuvateoksia Itämeren yhdeksän rantavaltion alueella.

Itämeri on maailman saastunein merialue. Sen valuma-alueen lähes 90-miljoonainen väestö on kuormittammassa vähävetisen sisämerensä hengiltä. Tämä raaka fakta on laajasti asiantuntijoiden ja yleisön tiedossa. Samalla kun päättäjät Itämeren rantavaltioissa jakavat varauksettoman huolensa meren kohtalosta, on meren tila monille ihmisille myös hyvin henkilökohtainen huolen aihe.

"Olemme kääntäneet katseemme paitsi mereen, myös itseemme, sekä ihmisen ja meren väliseen suhteeseen. Lauri merenrannalla ja minä veden pinnan alla. Meille on ollut tärkeää kuvata Itämerta sellaisena kuin se on: karu, yksitoikkoinen, ruma, rehevä, samea, paikoin edelleen kirkasvetinen ja kaunis. Tavoittelemme puhuttelevia kuvia merestä, tavoittelemme rehellisyyttä," sanoo Jukka Rapo projektin taustoista.

Lauri Rotko kertoo edelleen kaksikon motiiveista projektin tekemiseksi: "Itämeri on oleellinen osa sen rantavaltioiden ihmisten historiaa, nykyaikaa, kulttuuria ja sielunmaisemaa. Projektin tavoitteena on ollut pysähdyttää kanssaihmiset ajattelemaan yhteisen meremme kohtaloa, yksittäisen ihmisen vastuuta Itämerestä nyt ja suhteessa tuleviin sukupolviin. Kanssaihmisiä ovat tässä tapauksessa kaikki Itämeren yhdeksän rantavaltion asukkaat. Luonto ei tunnista ihmisen luomia maantieteellisiä rajoja. 

Olemme pyrkineet saattamaan Itämeren tulevaisuuteen liittyvän yksityisen epätoivon ja toivon, pahat aavistukset ja unelmat muotoon, jonka avulla voimme jakaa tunteemme muiden kanssa. Samalla olemme toteuttaneet taiteilijoiden perimmäistä tehtävää kommunikoida jotain sellaista, joka ei muuten ole kommunikoitavissa, tehdä näkyväksi se, mikä ilman heitä ei tulisi näkyväksi".