ENTTEN TENTTEN - Leikkikulttuurinäyttely

10.1.2017 - 19.2.2017

Kemin historiallinen museo

Entten tentten – Leikkikulttuurinäyttely 10.1.-19.2.2017
Esineet historiallisen museon kokoelmista

Opastukset: ke 18.1. klo 16.15 | to 26.1. klo 16.15 | pe 3.2. klo 16.15 | la 11.2. klo 13.00 |

ti 14.2. klo 16.15 | kesto n. 30 min

Kemin historiallisella museolla on nyt mahdollisuus heittäytyä nostalgiseksi ja muistella menneittä. Esillä on leikkikaluja 1900-luvun alusta 1970-luvulle saakka. Lelukauppoja tuli pääkaupunkiseudulle 1920-luvulla, maaseudulle lelut kulkeutuivat aluksi markkinatuliaisena tai kulkukauppiaan laukussa. Suomessa lelutehtaat alkoivat yleistyä 1930-luvulla, kun kotimaisia tehtaita oli jo kolmisenkymmentä. Aluksi materiaalina käytettiin puuta, peltiä, tinaa ja posliinia, 1940-luvulla mukaan tuli kätevä ”plastiikki”.

Lapsen ensimmäinen lelu on ollut helistin tai purulelu niin tytöille kuin pojillekin. Puuleikkikalut sopivat taaperoille ja leikki-ikäisillekin, kuten suomalaiset Jukka-lelut. Aikuis- ja neitinuket toimivat tytöille muodin ja pukeutumisen mallina, myöhemmin markkinoille tulleet vauvanuket vastasivat tyttöjen hoivaviettiin. Tyttöjen lelut valmistivat usein kotitalouden hoitoon, näyttelystä löytyvät lasten ompelukone, pyykkilauta ja ristipistotöitä. Poikien leluihin ovat kuuluneet sotaleikkien miekat, leikkipyssyt, tinasotamiehet ja myöhemmin muoviukkosotilaat, sillä sotia on käyty maailmassa aina. Pikkuautot yleistyivät sitä mukaan, kun autot tulivat markkinoille 1900-luvun alusta alkaen. Poika sai lahjaksi sellaisen auton, minkä isä olisi mielellään halunnut oikeana itselleen. Pikkuautojen mallit olivat uusinta uutta. Maansiirtokoneet, rekat, bussit ja junat mahdollistivat toiveammattileikit. Hauskasti liikkuvat vieterilelut ja leikkisoittimet viihdyttivät kaiken ikäisiä lapsia. Kehittäviksi leluiksi laskettiin puurakennuspalikat, metalliset Meccano- ja Technokid- rakennussarjat ja myöhemmin 1960-luvulla tanskalainen LEGO.

Purkka-, kahvi- voi- ja tupakkipaketeista saatavat 1930/50/60-luvun keräilykortit ja -kuvat kuuluivat lasten ja nuorten harrastuksiin. Kun pahvisia kahvipakettikuvia kerättiin keräilykirjoihin oli purkkakuvissa sarjakuvantapaisia tarinoita, joiden jatko-osia kerättiin ja vaihdettiin. Tytöt ovat keränneet ja vaihtaneet kiiltokuvia eli muisteja muistikirjoihinsa jo 1800-luvulta lähtien.

Nähtävillä on myös useita vanhoja ja tuttuja lautapelejä, jotka löytyvät vieläkin useasta kodista. Vanhat kenkiin kiinnitettävät luistimet ja nahkainen jalkapallo muistuttavat useista ulkopeleistä ja -leikeistä, joita lapset ulkona ovat leikkineet. Näyttelyä elävöittävät suurennetut valokuvat lasten leikkihetkistä. Tule itse katsomaan ja ihmettelemään!

Lisätietoja:

Venla Kakko (M.A.), näyttelymestari, Kemin historiallinen museo, venla.kakko(a)kemi.fi, puh. 040 7213624

 

Tervetuloa!