Gustav II Adolf - Lejonet från Norden

27.8.2021 - 16.1.2022

Tornionlaakson maakuntamuseo

Utställningen berättar om stadens grundare Gustav II Adolf. Han blev kungen som en 17-årig och utvecklade Sveriges krigföring. Han var känd som det framgångsrika Lejonet från Norden som sände tusen männen från Tornedalen till det 30-åriga kriget. Ytterligare förnyade Gustav II Adolf Sveriges administration och grundade tillsammans 14 städer, Torneå bland dem.

Utställningen består av målningar, videomaterial samt föremåö. Framme har vi äkta tidevarvs föremål som Finska Krigsmuseums rustning, värja och hakkapelitens hjälm. Utställningens målningar är valda på det sättet att de beskrivar den mångsidiga betydelsen Gustav II Adolf hade både sin egen tid och efter den. Kungen som kallades Lejonet från Norden blev efter sin död under 1800-talet personifikationen till Sveriges stormäkt.