JAETTU ILO - Veli Aineen syntymästä 100 vuotta

13.2.2019 - 5.1.2020

Jaettu ilo – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta

Helmikuun 17. päivä kuluvaa vuotta tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Veli Valo Aine syntyi Elsa ja Iikka Aineen perheeseen. Veli Aine kävi koulunsa Torniossa ja pääsi ylioppilaaksi 1939 Tornion yhteislyseosta. Hän suoritti välirauhan aikana 1941 Suomen Liikemiesten kauppaopiston ylioppilasluokan Helsingissä valmistuen ylioppilasmerkonomiksi. Sen lisäksi Veli Aine suoritti kauppatieteiden opintoja Helsingin kauppakorkeakoulussa. Opinnoistaan Veli Aine on sanonut, että hän on tehnyt itselleen väkivaltaa lähtiessään liikemaailmaan ”Minun olisi pitänyt lähteä opiskelemaan humanistisia aineita. Se on kyllä ehdoton totuus[--]”.

Hän oli siis humanisti ja liikemies, intohimoinen ihminen. Kuvataide oli yksi asia, mihin hän suhtautui intohimoisesti. Hän oli kuvataiteen keräilijä ja mesenaatti, ei sponsori.
Aineen taidemuseon uusittu perusnäyttely näyttää välähdyksiä Veli Aineen elämästä ja intohimosta, mutta ei yritäkään olla kattava, eikä toistaa aikaisempia kokoelmanäyttelyitä. Ensimmäiseen saliin on koottu teoksia jotka sivuavat Veli Aineen elämää: kotielämä, johon liittyy puoliso Eila ja lapset, harrastukset, mm lukeminen. Sitten sota, sodalla on pitkät jäljet sodan käyneiden ja nähneiden ihmisten elämään. Veli Aine oli vapaaehtoisena mukana talvisodassa ja osallistui sekä jatkosotaan että Lapin sotaan. Sotilasarvoltaan hän oli reservin majuri. Työ määrittää myös ihmistä, Veli Aine oli autoliikkeiden ja Tornion kaupunginhotelin omistaja. Niinpä salissa ollaan tanssin pyörteissä (mm. Wäinö Aaltosen Tanssi-veisto, jonka Veli Aineen avulla hankittiin Tornion kaupungille) ja istuskellaan ravintoloissa.  Liisa Rautiaisen maalauksissa autot suihkivat kadulla ja Kari Cavénin autot lattialla.

Seuraavan salin teemana on nainen. Veli Aine kertoo haastattelussaan vuonna 1989, että hän on aina pitänyt naisista, ennen kaikkea naistaiteilijoista samoin kuin naisfiguureista. Haastattelussa hän kertoo, että kun hän on löytänyt naisen selkää kuvaavan työn, niin se on aina hankittu.

Eila ja Veli Aine tekivät paljon ulkomaanmatkoja, niinpä yksi sali on omistettu maisemille. On maisemia Ranskasta, Espanjasta, Kreikasta, Tatran huippuja, Himalaja, intialaisia hahmoja. Mutta on myös Kalervo Palsan teos, kenties Kittilästä, pohjolan Pariisista. Aineen vierailivat Palsan ateljeessa, Getsemane-mökissä.

Aineen salin teemana on valo. Taide tuo valoa ja iloa ihmisten elämään. Valo on myös Veli Aineen toinen nimi. On Valoaaltoa, Luxia, Raakaa valoa, Kevään valoa, Valon hajoamista jne.
Kahvilan seinällä on Veli Aineen ensimmäinen ja viimeinen hankinta. Santeri Salokiven etsauksen Aurajoelta Veli Aine hankki koulupojan taskurahoillaan, Arvid Liljelundin Tornion kirkon interiööri on Veli Aineen viimeinen museokokoelmaan hankkima teos.

Näyttelyssä on paljon Ellen Thesleffin teoksia, juhlitaanhan tänä vuonna myös häntä, on kulunut 150 vuotta taiteilijan syntymästä. Joka salissa on myös uudehkoja teoksia, joita on hankittu taidemuseoon Veli Aineen kuoleman jälkeen, onhan taidemuseon omaa kokoelmaa kerätty aina vuodesta 1985.

Veli Aine totesi haastattelussaan vuonna 1989: Nämä teokset ovat yleisön iloksi hankittuja. Näyttely Jaettu ilo, Veli Aineen syntymästä 100 vuotta avataan sunnuntaina 17.2. klo 14:00.
Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja, Aineen taidemuseo