Jouko Alapartanen - Etsin itseäni huoneesta jossa olen

2.6.2020 - 16.8.2020

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Tiedote 2.6.2020 

 

Jouko Alapartanen – Etsin itseäni huoneesta jossa olen 

Kemin taidemuseossa 2.6. - 16.8.2020 

Kemin taidemuseossa nähdään 2.6. - 16.8.2020 Jouko Alapartasen yksityisnäyttely Etsin itseäni huoneesta jossa olen. Torniossa vuonna 1970 syntynyt Jouko Alapartanen  on työskennellyt päätoimisena kuvataiteilijana lähes 30 vuotta. Nyt nähtävä näyttely on taiteilijan kahdeksas museonäyttely ja hänen toinen näyttelynsä Kemin taidemuseossa. Teoksia on esillä nelisenkymmentä, ja niistä lähes kaikki ovat ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.  

Jouko Alapartanen on opiskellut Lapin taidekoulussa Torniossa sekä Repin-instituutin kuvataidelinjalla Kotkassa. Näiden lisäksi hän on osallistunut myös useille Pietarin kuvataideakatemian professoreiden plastisen anatomian kursseille. Hänet on äskettäin huomioitu Tornion kulttuuripalkinnolla sekä Lapin taidetoimikunnan työskentelyapurahalla.  

Jouko Alapartanen on yksi Lapin nykytaiteen avainhenkilöitä. Hänet tunnetaan rohkeana ja innovatiivisena taiteilijana, jota inspiroi yhtä lailla taidehistoria, uskonnot, ajankohtaiset tapahtumat, luonto kuin pienen yksilön tunteet. Teknisesti taitavissa maalauksissa on nähtävissä perinteistä ilmaisua kuten myös nykytaiteelle ominaista normeista poikkeamista. Yhteiskunta, ideologiat ja taiteilijan oma maailmankatsomus heijastuvat vahvasti Alapartasen taiteeseen.  

Taiteilija tunnetaan myös muotokuvamaalarina. Julkisia muotokuvia on syntynyt mm. Kemin kirkkoherra Pertti Telkistä ja viimeisimpänä tänä vuonna valmistunut muotokuva elokuvaneuvos Jussi Mäkelästä. 

Etsin itseäni huoneesta jossa olen -näyttelyn avautuminen jouduttiin perumaan maaliskuussa koronan takia juuri avajaispäivänä. Korona-aikana taiteilija maalasi suuren joukon uusia teoksia, joista yksi liitettiin näyttelyyn 1.6. Teos on nimeltään Black Swan (Musta joutsen). Mustaksi joutseneksi kutsutaan uhkaa, jota ei osata ennakoida tai tunnistaa, koska sen olemassaoloon ei uskota. Näyttelyssä on esillä myös muun muassa sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota herättänyt teos Hyökkäyksen jälkeen (2017), joka on taiteilijan kunnianosoitus samalta paikkakunnalta kotoisin olevan Eetu Iston (1865–1905) kuuluisalle maalaukselle Hyökkäys (1899). Taiteilijan haaveena on, että nämä teokset nähtäisiin joskus rinnakkain. 

 Etsin itseäni huoneesta jossa olen -näyttelyn nimen takana on ihmisenä olemisen käsite ja zeniläinen ajatus siitä, että ihminen on monesti jo löytänyt itsensä, vaikkei sitä tiedosta. Taiteilijan sanoin: “Koska minä olen tässä ja nyt, minun kannattaa elää täysillä.” Tämän ajatuksen valossa voi tarkastella esimerkiksi taiteilijan alkuvuodesta valmistunutta omakuvien sarjaa, joihin peilautuu pian 50-vuotisjuhliaan viettävän taiteilijan ajatus omasta minuudesta. Teossarja kertoo myös Alapartasen taiteen muotokielen muuttumisesta esittävästä ekspressiivisempään suuntaan.  

Tanja Kavasvuo, intendentti, Kemin taidemuseo, tanja.kavasvuo@kemi.fi 040 357 6991