Juurien neuvomaa

19.1.2018 - 11.3.2018

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Kemin taidemuseo
17.1.2018

TIEDOTE

Juurien neuvomaa - Kuutti Lavonen, Heimo Suntio ja Juhani Tuominen
Kemin taidemuseossa 19.1.–11.3.2018

Kemin taidemuseon vuoden 2018 ensimmäinen näyttely tuo Meri-Lappiin kolme tunnettua taiteilijaa. Juurien neuvomaa -niminen näyttely on taiteilijakaverusten Kuutti Lavosen, Heimo Suntion ja Juhani Tuomisen ensimmäinen yhteisnäyttely taidemuseossa. Aiemmin kolmikko on esitellyt teoksiaan yhdessä Galleria Napassa Rovaniemellä vuonna 2012. Yksityisnäyttelyitä kukin taiteilija on pitänyt laajalti sekä kotimaassa että ulkomailla. Kemin taidemuseossa on nähty Kuutti Lavosen teoksia viimeksi hänen yksityisnäyttelyssään vuonna 1987. Kemin taidemuseon ryhmänäyttelyissä on ollut mukana Juhani Tuomisen teoksia useana vuonna, mutta Heimo Suntio esittäytyy Kemissä ensimmäistä kertaa.

Kuutti Lavonen (s. 1960) ottaa vaikutteita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä, kuten Italian ja Ranskan renessanssi- ja barokkitaiteesta. Taiteilija on tunnettu enkelihahmoistaan ja melankolisista ihmiskasvoistaan. Hän kokee itsensä piirtäjäksi ja graafikoksi, vaikka on matkan varrella myös maalannut, lähinnä temperalla.

Heimo Suntio (s. 1955) on kuvanveistäjä, joka yhdistää teoksissaan vaikuttavalla tavalla erilaisia elementtejä, materiaaleja ja tekniikoita. Hän saa teoksiinsa innoituksen usein musiikista ja kirjallisuudesta. Suntion veistokset ja installaatiot viittaavat selkeästi filosofian-, elämän-, ja taiteen kysymyksiin, mutta niiden toteutustapa on käsitteellisyydessään usein yllättävä ja katsojan konventioita rikkova.

Taidemaalari Juhani Tuomisen (s.1949) maalausten lähtökohta on turkkilainen kulttuuri ja erityisesti Ottomaanien hautahuoneet. Teosten konstruktivistinen rytmiikka ja rakenne luovat mielenkiintoisia ja monitasoisia arkkitehtonisia interiöörejä. Teokset kuljettavat katsojan ajatuksia vilkkaasta ja äänekkäästä turkkilaiskaupungista hiljaisuuden ja hartauden tyyssijoihin, paikkoihin, joiden kautta tien uskotaan käyvän kuoleman jälkeiseen elämään.

Juurien neuvomaa – näyttelyn taiteilijoiden teoksien yhteisiä nimittäjiä ovat tekijöidensä vahva kulttuurintuntemus sekä asioiden ja ilmiöiden syvällinen pohdiskelu. Näyttelykokonaisuuden teokset sijoittuvat luontevasti Kemin taidemuseon avaraan näyttelytilaan keskustelemaan sopuisasti keskenään. Silti kukin teos kouraisee katsojaa syvältä ihmisyyden perustoilta.

Juurien neuvomaa – näyttely on avoinna Kemin taidemuseossa 19.1.–11.3.2018. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Museo on avoinna ti-pe 11–19, la-su 10–15.

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, Intendentti, tanja.kavasvuo [at] kemi.fi, 040 357 6991