Kesytön kesä - Naivistisen taiteen riemukas näyttely

Kesytön kesä
Naivistisen taiteen riemukas näyttely
Kemin taidemuseossa 2.6.–3.9.2017

Kemin taidemuseon kesänäyttely 2017 räväyttää museon näyttelytilaan satakunta värikästä, hurmaavaa, veikeää ja optimistista taideteosta. Kesytön kesä - Naivistisen taiteen riemukas näyttely esittelee Suomen eturivin naivistitaiteilijoiden teoksia. Näyttelyssä mukana olevia taiteilijanimiä ovat mm. Martti "Huuhaa" Innanen, Anita Backlund, Anna-Liisa Hakkarainen, Alice Kaira, Reijo Kivijärvi ja Lea Pihkala. Suurin osa näyttelyn teoksista kuuluu Suomen Gallupin säätiön taidekokoelmaan. Gallupin säätiön kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä naivistisen taiteen kokoelmista. Kokoelman teoksia ei ole aikaisemmin ollut esillä pohjoisissa museoissa.

Kemin taidemuseon kokoelmasta näyttelyssä on esillä kemiläisen klassikkonaivisti Lea Kaupin (1917–1999) teoksia. Kaupin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi museo ripustaa esille lähes kaikki omistamansa Kaupin maalaukset sekä julkaisee hänen teoksiinsa pohjautuvan värityskirjan. Paikallisia taiteilijoita näyttelyssä edustavat myös Henna Takkinen ja Markku Riihijärvi. Tuoreinta suomalaista nuoren polven naivismia näyttelyssä edustaa lastenkirjailija ja kuvittaja Petra Heikkilä-Perkiö (s. 1976). Taiteilija on maalannut esillä olevat teokset varta vasten Kemin näyttelyä varten.

Naivismi – nimitys juontuu ranskan kielen lapsekasta, vilpitöntä ja luonnollista merkitsevästä naïf -sanasta. Alkujaan naivismi oli harrastajien ja kansan taidetta. Omana ryhmänään naivisteista alettiin puhua 1970-luvun alussa. Silloin Suomessa koettiin myös ensimmäinen naivistibuumi. Naivistinen kuvataide vakiinnutti asemansa 1980-luvulta alkaneen säännöllisen näyttelytoiminnan ansiosta, ja se oli alusta alkaen ns. suuren yleisön mieleen. 1960-luvulta eteenpäin taidemuseoita valloittaneiden uuden taiteen muotojen sijaan naivismi koettiin helposti avautuvaksi ja lähestyttäväksi.

Nykyisin naivismin kenttä on tyylillisesti, aiheiltaan ja sisällöltään rikas ja laaja. Naivismi on nykytaidetta, mutta se eroaa muusta nykytaiteesta esittävyydellään ja kertovalla luonteellaan. Naivistinen taideteos ei yleensä sisällä suuria kuvallisia arvoituksia, mutta syvemmälle mentäessä kuva voi sisältää paljonkin piilomerkityksiä ja tulkintamahdollisuuksia. Naivistien kuvamaailma on harmonista, kauniin väristä ja sadunomaista. Teoksissa sympaattiset ihmiset ja monesti inhimilliset tai myyttiset eläimet elävät sopuisasti paratiisimaisessa luonnossa. Teoksissa elämä on idyllistä, huoletonta ja huumorin sävyttämää. Surut ja menetykset käsitellään runollisena melankoliana. Aiheet liittyvät taiteilijan elämään, kuten muistoihin, uniin tai haaveisiin. Naivistiset taiteilijat pyrkivät harkitusti tavoittamaan arjen lapsen kaltaisesti aitoina, puhtaina kokemuksina piittaamatta perspektiivi-, mittasuhde- ym. taiteen säännöistä.

Tanja Kavasvuo, Intendentti, Kemin taidemuseo 040-3576991 tanja.kavasvuo@kemi.fi

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat:
Ajanto Ari, Backlund Anita, Bergqvist, Mia, Brunberg Håkan, Grönlund Annukka, Hakkarainen Anna-Liisa, Happonen Pentti, Heikkilä-Perkiö Petra, Hiltunen Pekka, Hurmerinta Olavi, Id Enni, Innanen Martti, Jaakola Alpo, Julkunen Inkeri, Juva Seija, Kaira Alice, Kauppi Lea, Kivijärvi Reijo, Koski Lena, Lehto Martti, Lehto Nikolai, Lepistö Pirkko, Mesikämmen Katja, Nelimarkka Riitta, Palovaara Mika, Paulin Aune, Peltonen Jarkko, Pihkala Lea, Riihijärvi Markku, Santala Anja, Takkinen Henna, Tuhkanen Heli, Ylinen Pertti

Kirjallisuutta:
Itkonen, Satu: Martti Huuhaa Innasen susia ja suonuijia. Pohjoinen, 1994.
Itkonen, Satu: Sydän siveltimellä. Suomalaista naivismia. Taidepiste, 1998.
Kansakunta kehyksissä. Naivistista taidetta Suomen Gallupin säätiön kokoelmasta. Suomen Gallupin säätiö, 2009.
Ojanen, Risto: Kuvien lempeä kapina. Suomalaisia naivisteja. Otava, 1983.
Rönkkö, Pekka: Lea Kaupin maailma. Pohjoinen, 1983.
Wai Lwin Moe, Irene: Iittalan naivismin tarina. Naivistit Iittalassa säätiö, 2016.