Kohtaamisia rajalla - Möten på gränsen

Tuomo Ylinärä

Tornionlaakson maakuntamuseo

Museon perusnäyttely Kohtaamisia rajalla – Möten på Gränsen käsittelee tornionlaaksolaisten yhteisiä juuria ja alueen historiaa rajan molemmin puolin. Suomen ja Ruotsin alueille sijoittuva Tornionlaakso on historiallisesti yhtenäinen kulttuuri- ja murrealue.

Näyttelyssä nähdään, mitä arkeologia voi kertoa elämästä tuhansia ja satoja vuosia sitten, tutustutaan perinteisiin elinkeinoihin ja kuullaan, miten sodat ovat koskettaneet tornionlaaksolaisia. Lisäksi avautuu Haaparannan ja Tornion menneisyys vilkkaina kauppapaikkoina. Rajan läheisyys ja sen vaikutus näkyvät museossa monin eri tavoin. Näyttelyssä käsitellään myös ilmiöitä, jotka yhä vaikuttavat arkipäivässä: populaarimusiikkia, ruokakulttuuria, paikallista identiteettiä ja alueen kieliä ja murteita, joita pääsee myös kuuntelemaan. Historia ja kulttuuri tulevat eläviksi mielenkiintoisten esineiden ja runsaan kuva- ja filmimateriaalin avulla.

Tornionlaakson maakuntamuseo on yksi Suomen opetusministeriön nimeämistä maakunnallisista keskusmuseoista, jonka toiminta-alue ulottuu Simosta Muonioon ja käsittää myös Haaparannan vuoden 2014 alusta alkaen. Tornionlaakson maakuntamuseo on maailman ainoa rajanylinen, kahden maan yhteinen museo. 100-vuotias museo avautui täysin uudistettuna ja peruskorjattuna vuonna 2014.

Museo sijaitsee Tornion keskustassa kirjaston ja Aineen taidemuseon vieressä, rajan pinnassa. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille. Näyttelyssä käytetyt kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja meänkieli. ​

Tuomo Ylinärä.Tuomi Ylinärä. Tuomo Ylinärä.