Kohtaamisia rajalla - Möten på gränsen

Tuomo Ylinärä

Tornionlaakson maakuntamuseo

Museon suomenkielinen nimi lyheni vuoden 2020 alusta Tornionlaakson museoksi. Tornionlaakson museo on alueellinen vastuumuseo, jonka toiminta-alue ulottuu Simosta Muonioon.

Museon perusnäyttely Kohtaamisia rajalla – Möten på Gränsen käsittelee tornionlaaksolaisten yhteisiä juuria ja alueen historiaa rajan molemmin puolin. Suomen ja Ruotsin alueille sijoittuva Tornionlaakso on historiallisesti yhtenäinen kulttuuri- ja murrealue.

Näyttelyssä nähdään, mitä arkeologia voi kertoa elämästä tuhansia ja satoja vuosia sitten, tutustutaan perinteisiin elinkeinoihin ja kuullaan, miten sodat ovat koskettaneet tornionlaaksolaisia. Lisäksi avautuu Haaparannan ja Tornion menneisyys vilkkaina kauppapaikkoina. Rajan läheisyys ja sen vaikutus näkyvät museossa monin eri tavoin. Näyttelyssä käsitellään myös ilmiöitä, jotka yhä vaikuttavat arkipäivässä: populaarimusiikkia, ruokakulttuuria, paikallista identiteettiä ja alueen kieliä ja murteita, joita pääsee myös kuuntelemaan. Historia ja kulttuuri tulevat eläviksi mielenkiintoisten esineiden ja runsaan kuva- ja filmimateriaalin avulla.

Tornionlaakson museo on vuoden 2014 alusta alkaen ollut Tornion kaupungin lisäksi myös Haaparannan kaupungin museo. Tornionlaakson museo on maailman ainoa rajanylinen, kahden maan yhteinen museo. 100-vuotias museo avautui täysin uudistettuna ja peruskorjattuna vuonna 2014.

Museo sijaitsee Tornion keskustassa kirjaston ja Aineen taidemuseon vieressä, rajan pinnassa. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille. Näyttelyssä käytetyt kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja meänkieli. ​

Tuomo Ylinärä.Tuomi Ylinärä. Tuomo Ylinärä.