Konsten och den sexuella identiteten - diskussionsforum

25.8.2017

AINE GOES QUEER
Seminaari Aineen taidemuseossa Torniossa perjantaina 25.8.2017 klo 10–15.30.
Seminaarin kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti

Queer-näkökulma yksinkertaisuuteen saakka tiivistettynä tarkoittaa identiteettejä kuvaavien käsitteiden kyseenalaistamista. Seksuaalista erilaisuutta tarkastellaan irrottamalla aihe sukupuolesta tai jättämällä sukupuolen käsite vaille huomiota. Tieteellisessä tutkimuksessa queer-reading tai queer-katse tunnetaan näkösuuntana. Heteronormatiivisuuden kyseenalaistava queer-luenta on 2000–luvun myötä saanut huomiota myös taide- ja kulttuuri-instituutioiden toiminnassa. Esimerkiksi taidemuseoissa queer-aiheita on tuotu näkyväksi vaiennettuja teemoja käsittelevissä HLBTIQ-näyttelyissä. Monessa suomalaisessa museossa normikriittisyyttä ollaan ottamassa myös museopedagogiikan käyttöön.

Queer-luennan näkökulmia esittelee AINE GOES QUEER – seminaari Aineen taidemuseossa Torniossa perjantaina 25.8.2017 klo 10–15.30.

Seminaarin puhujina on queerin ja taiteen rajapintoja tutkimuksessaan ja työssään käsitelleitä asiantuntijoita Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Kuvataiteilija J. A. Juvani tutkii drag-estetiikkaa ja queer-identiteettiä, sukupuolinormeja sekä niihin liittyviä käsityksiä, valtasuhteita ja viihteellisyyttä. Taidehistorioitsija Oscar Ortiz-Nieminen tekee queer-näkökulmaisia opastuksia mm. Ateneumissa ja Kiasmassa sekä kouluttaa aiheesta museopedagogian alalla toimivia. Queer-aktivisti Rebeka Põldsam on tallinnalainen kuraattori ja nykytaiteen tuntija sekä feministi ja kriitikko. Ruotsalainen taidehistorioitsija Patrik Steorn tuo esiin kulttuuri-instituutioiden merkitystä avoimuuden manifestoijana. Steorn on Tukholman Thielska Gallerietin museonjohtaja. Seminaarin puheenjohtajana toimii Suomi 100-sateenkaaren väreissä – hankejohtaja Rita Paqvalén. Museonjohtaja Katriina Pietilä-Juntura lausuu tapahtuman tervetulosanat.

Presidentti Tarja Halosen kirjallinen tervehdys avaa seminaarin.

Maksuttoman seminaarin kielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti. Seminaariin toivotaan ilmoittautumiset 20.8.2017 mennessä aine.taidemuseo [at] tornio.fi tai + 358 50 594 6868.
Tapahtuma on osa Aineen taidemuseon Konsten och den sexuella identiteten –diskussionsforum-hanketta, jota rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Seminaaria seuraavana viikonloppuna alueella tehdään historiaa, kun Meri-Lapin SETA ry järjestää toiminta-alueensa ensimmäisen Pride-tapahtuman. BorderPride 25.–27.8.2017 on ensimmäinen Suomen ja Ruotsin yhteinen Pride-tapahtuma.

SEMINAARIOHJELMA
Ilmoittautuminen ja aamukahvi
10.10 Presidentti Tarja Halosen kirjallinen tervehdys
10.15 Tervetulosanat
Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja, FM, Aineen taidemuseo
10.30 Vårt skeva kulturarv – om queera perspektiv på finländska museer
Rita Paqvalén, FD, projektledare för Finland 100 – I regnbågens färger
11.00 Feeling Queezy?! or how to explain what queer might mean in Estonia
Rebeka Põldsam, curator
11.30 Lounas Càfe Aine omakustanteinen
12.15 Kultakaudesta kultaiseen suihkuun: queer-vilkaisuja Suomen taiteen historiaan
Oscar Ortiz-Nieminen, taidehistorioitsija, FM, TM
13.00 DRAG IS MY FUCKING GENDER, QUEER IS MY FUCKING SEXUALITY
– Brave new queer narratives in Finnish contemporary art
J. A. Juvani, artist, MFA
13.45 Kahvitauko
14.00 Queer på museer och alternativa arkiv
Patrik Steorn, museum director, PhD, Thielska Galleriet
14.45 Closing discussion
Closing discussion lead by Rita Paqvalen.
15.30 Seminaari päättyy

Seminaari-ilmoittautumiset 20.8.2017 mennessä. Seminaari on maksuton. Lounas Càfe Aineessa 8€ varattava ilmoittautumisen yhteydessä. Mainitsethan mahdollisista ruokarajoitteista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

Aineen taidemuseo + 358 50 594 6868 aine.taidemuseo [at] tornio.fi
Virpi Kanniainen +358 50 597 1197 virpi.kanniainen [at] tornio.fi

Seminaari on osa Aineen taidemuseon ja Haaparannan Sverigefinska folkhögskolanin yhteishanketta Konsten och den sexuella identiteten – diskussionsforum.
Hanketta rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.