KOSMOS Jussi Valtakari ja Antti Ylönen

30.1.2020 - 15.3.2020

KOSMOS Jussi Valtakari ja Antti Ylönen Aineen taidemuseossa 29.1.2020–15.3.2020.

Kosmos on syntynyt Valtakarin ja Ylösen keskinäisistä tapaamisista, joita he vuodesta 2015 alkaen ovat nimittäneet symposiumeiksi. Parin päivän mittaisia tapaamisia toteutetaan kuukausittain joko Taivalkoskella tai Iin Illinsaaressa, vuoroin kummankin työhuoneella. Taiteilijan työnkuva on muuttunut näin yksin tekemisestä sekä rinnakkain että yhdessä työskentelyksi.

Ensimmäinen yhdessä tehty teos Häpeä syntyi vuonna 2017, kun Valtakarin ihmisaiheinen veistos asetettiin Ylösen teoksen kaltereiden taa. Taiteilijat ovat tehneet myös näyttely-yhteistyötä. Yhteisteos Saaristo oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla 2017 sekä osa siitä samana vuonna 100 Years of Finland – Identity and Consciousness -yhteisnäyttelyssä Kölnissä.

Jussi Valtakari (s. 1955, Lauritsala) asuu ja työskentelee Taivalkoskella. Hän on opiskellut 1975–1978 Lahden taidekoulussa ja 1997–2000 Lahden Taideinstituutissa sekä vuodesta 2002 Tampereen AMK Taiteen ja viestinnän linjalla. Valtakarilla on pitkä näyttelyhistoria ja hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa. Valtakarilla on ollut useita luottamustoimia, kuten Valtion kuvataidetoimikunnan jäsenyys.

Antti Ylönen (s. 1957, Juva) asuu ja työskentelee Iissä. Hän aloitti taiteen opinnot Oriveden opistossa ja Vapaassa taidekoulussa. Vuosina 2019–2020  hän on suorittanut julkisen taiteen taideasiantuntijan erikoistumisopintoja. Ylösellä on pitkä ja kansainvälinen näyttelyhistoria ja uransa aikana hän on työskennellyt useina ajanjaksoina eri puolilla maailmaa. Ylösen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa, jonka lisäksi hän on tehnyt myös julkista taidetta. Antti Ylönen on yksi Iin Taidekeskus KulttuuriKauppilan perustajajäsenistä.