Köyhät teillä on aina luonanne

29.3.2014 - 25.5.2014

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Linda Arola, Pentti Otto Koskinen, Lotte Nilssen-Välimaa, Maija Saksman, Satu-Minna Suorajärvi, Tuulia Susiaho, Tellervo Viitaniemi

"Olemme tuomassa Kemiin yhteisnäyttelyä, jossa on mukana tuntemiani ja tärkeiksi kokemiani nykytaiteilijoita. Heille on yhteistä monipuolinen ilmaisuvälineiden käyttö ja ruumiillisuus. Heidän teoksensa ovat kantaaottavia, ja ne peilaavat nyky-yhteiskunnan kipupisteitä. Lähtökohtana taiteilijoiden kohtaamiselle yleisön kanssa on Kemin sijoittuminen kärkeen Suomen onnettomimpien kaupunkien ja kuntien listalla. Tutkimuksen kohteena olivat sosiaaliset ongelmat, työttömyys ja taloudelliset vaikeudet. Kuitenkin köyhyys ja yhteiskunnan kahtiajakautuminen näkyvät pääkaupunkiseudulla paljon räikeämmin kuin Kemin kaltaisissa pienemmissä kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä leipäjonot ovat arkipäivää.

Näyttelyn taiteilijoista Pentti-Otto Koskinen on Suomessa ja ulkomailla tunnettu järisyttävistä ja provosoivista performansseistaan. Hän alistaa performansseissaan ruumiinsa katsojien pilkan ja häpeän kohteeksi. Tellervo Viitaniemi työstää vanhoja valokuvia serigrafialla sideharsolle. Tähän näyttelyyn hän osallistuu teoksellaan Sata nälkäistä lasta, jossa on vuosisadanvaihteen valokuva helsinkiläisistä lapsista leipäjonossa. Satu-Minna Suorajärvi käyttää ihmiskehoa veistoksissaan tunne-elämän kuvaamiseen. Häneltä tulee näyttelyyn alaston dementoitunut naisvanhus. Kun muistot ovat köyhtyneet ja kadonneet, jää jäljelle vain ruumiiseen ajan jättämät jäljet. Tuulia Susiahon videoteos tarkastelee ihmistä ympäristössä, jossa alhainen elintaso on arkista ja koko ajan läsnä. Lotte Nilsson-Välimaa pohtii teoksissaan ruumiin sensitiivistä rikkautta suhteessa ympäristön materiaaliseen köyhyteen. Maija Saksman ammentaa katulaulajien perinteestä, näyttelyyn tulee ready made ja roska -esineistallaatio sekä video-teos. Hänessä kirkastuu taiteen syvin inhimillisyys, olosuhteista huolimatta luovuus ei koskaan katoa.

Näyttelyn kokoajana ja myös taiteilijana valitsen näyttelyyn aiheeseen sopivat maalaukseni. Minulta tulee myös matkamuistonukeista ja muista materiaaleista rakennettu Leipäjono -installaatio, jossa eri kansallisuudet ovat yhtä. Ja mahdollisesti esitän lopputyövideoni Joutilaan tanssa (hirtä ittes heti) vuodelta 2007".

Linda Arola