Kurjen kutsu - Annikki Riekon muistonäyttely

Kurjen kutsu 6.3.-3.5.2020
6.3.2020 - 3.5.2020

Kemin historiallinen museo

Kemiläissyntyisen taiteilijan, posliinimaalari Annikki Riekon muistonäyttely Kemin historiallisessa museossa. Tervetuloa!

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 avaa 20-vuotisjuhlavuotensa posliinimaalari Annikki Riekon (s. 1934 Kemi, k. 2019 Tervola) näyttelyllä ”Kurjen kutsu”, joka on nähtävänä 6.3.-3.5.2020. Näyttely koostuu pääosin pysyväksi näyttelyksi tarkoitetuista teoksista, jotka ovat osa Annikki Riekon laajaa kokoelmaa, jonka hän on lahjoittanut Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:lle.

Kokoelma käsittää kaakelilaattatöitä, lautasia ja vaaseja, joiden aiheet ovat Lapin luonnosta ja kulttuurista; maisemista, eläimistä ja noitarummuista. Annikki Riekko tutustui huolella Lapin esinehistoriaan Kansallismuseossa. Lappiaiheinen kuvasto, varsinkin noitarumpujen ornamentit, siirtyivät suoraan vateihin ja osaan laattatöitäkin. Suurissa kaakelilaattatöissä ilmaisu muuttui pikkuhiljaa vapaammaksi. Noitarumpujen porosymbolit vaihtuivat naturalistisemmiksi muodoiksi.

Naturalistiksi tai realistiksi Annikki Riekkoa ei voi sanoa, hänen näkemyksensä Lapista on ehdottoman romanttinen, sadunomainen, jopa naivistinen.

Avajaiset ovat torstaina 5.3. klo 18.00 Kemin historiallisessa museossa. Näyttelyn avaa Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 -hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä.