Kustaa II Aadolf - juhlavuoden näyttely 27.8.-16.1.2022

27.8.2021 - 16.1.2022

Tornionlaakson maakuntamuseo

Juhlavuoden näyttely kertoo Tornion kaupungin perustajakuninkaan elämästä sekä 1600-luvun aikakaudesta. Pohjolan leijonaksi kutsuttu Kustaa II Aadolf uudisti sodankäyntiä sekä hallintoa ja loi Ruotsista suurvallan. Hän perusti Tornion, josta lähti 1000 sotilasta 30-vuotiseen sotaan. Lisäksi Kustaa II Aadolf kehitti Ruotsin hallintokoneistoa ja perusti yhteensä 14 kaupunkia, joista nyky-Suomessa on neljä, Tornio niiden joukossa.

Näyttely koostuu maalauksista, videokuvasta sekä esineistä. Esillä on aitoja aikakauden esineitä, kuten Sotamuseon haarniska, miekka ja hakkapeliitan kypärä. Näyttely tarjoaa ikkunan pohjoisen kuningaskunnan keskeiseen ajanjaksoon. Esillä olevat maalaukset on valittu niin, että ne kuvaavat Kustaa II Aadolfin monipuolista merkitystä niin omana aikanaan kuin sen jälkeenkin. Pohjolan leijonaksi tituleeratusta kuninkaasta tuli kuolemansa jälkeen 1800-luvulla Ruotsin suurvallan henkilöitymä.