Lumipalloefekti 2016

10.6.2016 - 2.10.2016

Aineen taidemuseo

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

LUMIPALLOEFEKTI 3 VYÖRYTTÄÄ ESIIN SUOMEN PARASTA NYKYTAIDETTA

-Ei se Pohjois-Suomi nyt niin paljon Lontoosta eroa. Kuvataiteessa vilisevät samat teemat, ja mielenkiintoisia taiteilijoita on niin paljon, ettei yhteen näyttelyyn mahdu.
Veikko Halmetoja, kuraattori

Lumipalloefekti 3 tuo tuoreen lähestymistavan pohjoissuomalaiseen nykytaiteeseen. Veikko Halmetojan kuratoima kokonaisuus kokoaa ensi kesän suurnäyttelyyn korkeatasoisen otannan tämän päivän kuvataiteesta. Näyttelyyn on valittu 33 taiteilijaa. Näyttelyyn ei ole tehty teemallisia rajauksia, vaan tavoitteena on nykytaiteen linjakas katselmus.

-Lumipalloefektin tarjonnasta nousi esiin ajankohtaisia kysymyksiä sekä laaja tyylien kirjo.

Näyttelyyn haki kaikkiaan 194 taiteilijaa lähes tuhannella teoksella, joista mukaan valittujen osuus on noin 15 %. Mukana on sekä tunnustettuja konkareita että nuoria lupauksia. Esille tulee monipuolisesti sekä klassisia että kokeilevia nykytaiteen ilmaisumuotoja. Halmetojan päämääränä on esitellä kunkin taiteilijan tuotantoa laajasti, joten jokaiselta taiteilijalta on näyttelyssä esillä useita teoksia.

Näyttely on jaettu kahteen museoon. Osa teoksista on Aineen taidemuseossa ja osa Kemin taidemuseossa. Aineen taidemuseo ottaa käyttöönsä lisätilaa perusnäyttelynsä saleista. Museoiden erilainen arkkitehtuuri mahdollistaa näyttelyn rakentamisen tilalähtöisesti. Kukin taiteilija tulee saamaan teoksille soveltuvan tilan.

- Pyrin siihen, että näyttelyssä on draamaa, katsojan tulee kokea sekä jännitystä että suvantohetkiä. Lupaan, että Lumipalloefekti 3:ta ei tule tylsä näyttely, Halmetoja summaa.

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät yhdessä pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevän Lumipalloefekti-biennaalin 10.6.–2.10.2016. Näyttely tuotetaan yhteistyössä pohjoisten taidemuseoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin- sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteiden kanssa. Ensimmäinen Lumipalloefekti järjestettiin Oulun taidemuseossa vuonna 2012, jonka jälkeen se esittäytyi Rovaniemen taidemuseossa vuonna 2014. Näyttelyssä myönnetään WihuriEfekti-taidepalkinto, joka osoitetaan yhdelle näyttelyn taiteilijoista.

Lisätietoja Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo 

Näyttelyyn valittiin 33 taiteilijaa:

Jouko Alapartanen
Tom Engblom
Mia Hamari
Anssi Hanhela
Jaakko Heikkilä
Markku Heikkilä
Jaakko Heikkinen
Konsta Huusko
Einari Hyvönen
Teija ja Pekka Isorättyä
JATZ
Helena Junttila
J.A. Juvani
Hanna Kanto
Minna Kangasmaa
Kaija Kiuru
Anni Kinnunen
Ninni Korkalo
Tuomas Korkalo
Kaarina Kuusisto-Lukkari
Kalle Lampela
Christelle Mas
Sauli Miettunen
Moosa Myllykangas
Ristomatti Myllylahti
Ilkka Palosaari                    
Hannele Pussinen
Kari Södö
Marjo Talvensaari
Juhani Tuominen
Sinikka Tuominen
Raimo Törhönen
Jussi Valtakari
 

 

KUTSU TAITEILIJOILLE

Pohjois-Suomen 3. biennaali esittelee ajankohtaista
taidetta Kemissä ja Torniossa 10.6.–2.10.2016

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo kutsuvat kuvataiteilijoita ehdottamaan teoksiaan LUMIPALLOEFEKTI Pohjois-Suomen 3. biennaaliin 10.6.–2.10.2016.

Näyttely esittäytyy yhtä aikaa Aineen ja Kemin taidemuseoissa. Näyttelyn tavoitteena on toimia pohjoisen nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä, keskustelun herättäjänä ja tarjota yleisölle aikalaistaidetta sen kaikissa muodoissa. Näyttely tuotetaan yhteistyössä pohjoisten taidemuseoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteiden kanssa. Vuoden 2016 Lumipalloefektin kuraattorina toimii Veikko Halmetoja, joka vastaa biennaalin teosvalinnoista.  

Teosten tarjoaminen
Näyttelyyn voivat tarjota teoksiaan Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kirjoilla olevat taiteilijat. Näyttelyyn tarjottavien teosten tai projektisuunnitelmien on oltava vuosina 2013–2015 valmistuneita. Kuraattorilla on mahdollisuus kutsua suoraan mukaan visuaalisen alan opiskelijoita. Myös heidän tulee olla kirjoilla kohdealueilla. 
Valinta tapahtuu sähköisen materiaalin perusteella. Teosehdotukset ladataan 16.10.2015 klo 16 mennessä Lumipalloefektin sähköiseen kuvapankkiin osoitteessa lumipalloefekti.opencurat.com

Näyttelyyn valittujen taiteilijoiden nimet julkaistaan tammikuussa 2016 osoitteessa www.merilapinmuseot.fi sekä Aineen taidemuseon verkkosivuilla osoitteessa www.tornio.fi/aine
 

Lisätietoja näyttelystä:
Aineen taidemuseo, Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen [at] tornio.fi + 358 50 597 1197

Hakujärjestelmän tekninen tuki:
OpenCurat, Petteri Putkinen
info [at] opencurat.com