MEREN JA JOEN KAUPUNKI - perusnäyttely

Kuvaaja Kalle Nurminen
Kuvaaja Kalle Nurminen
11.1.2015 - 1.11.2030

Kemin historiallinen museo

Kemin historiallinen museo tarjoaa elämyksellisen aikamatkan Kemin ja sen lähialueiden historiaan. Museon perusnäyttely Meren ja joen kaupunki tutustuttaa rikkaaseen paikalliseen kulttuuriperintöön. Museo maalaa kävijälleen kuvan alueen historiasta ja kehityksestä maankohoamisesta ja ensimmäisistä asutuksista teollistumisen kautta nykypäiviin. Näyttelyssä voi aistia esimerkiksi historiallisen kauppakadun tunnelmaa kurkistaessa viime vuosisadan näyteikkunoista sisään mm. kampaamoon, poliisimuseoon ja Kemin ensimmäiseen apteekkiin. 

Meri, joki ja metsät ovat antaneet leivän alueen asukkaiden pöytiin aina esihistoriallisista ajoista nykypäiviin.  Näyttelyn arkeologinen esineistö kuvaa elämää esihistorialliselta ajalta kaupungin perustamiseen. Puu- ja metsäteollisuus sekä satamat loivat edellytykset kaupungin syntymiselle ja kehittymiselle. Näyttelyssä esittelee metsäteollisuuden historian vaiheet sekä tehtaitten että työläisyhteisöjen näkökulmasta. 

Suomi on pitkään ollut kansainvälinen kasvatuksen ja opetuksen kärkimaa. Meren ja joen kaupunki tarjoaa myös muistoja herättävän katsauksen kansansivistyksen historiaan ja kansakouluaikoihin. 

Näyttelykokemusta syventävät teemoihin sopivat elokuvat ja interaktiiviset kosketusnäytöt. Näyttely on tekstitetty suomeksi, englanniksi, sekä QR-koodien kautta myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi. 

Museon historiaa 

Museo sai alkunsa vuonna 1938, kun Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistys ry aloitti toimintansa. Yhdistys keräsi laajan alueellisen esine-, arkisto- ja valokuvakokoelman sekä hankki itselleen useita museorakennuksia.  Yhdistyksen omaisuus luovutettiin Kemin kaupungille vuonna 1990 ja sitä hallinnoimaan perustetiin Kemin historiallinen museo, jonka kokoelmissa on nykyisin noin 80 000 tallennetta.  Museon perusnäyttely avattiin uudistuneessa muodossaan Kemin kulttuurikeskuksessa vuonna 2015. 

Me olemme tukeneet perusnäyttelyn rakentamista:

  

 

  

Kuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle Nurminen