MEREN JA JOEN KAUPUNKI - perusnäyttely

Kuvaaja Kalle Nurminen
Kuvaaja Kalle Nurminen
11.1.2015 - 1.11.2030

Kemin historiallinen museo

Perusnäyttely käsittelee Kemin ja lähialueiden historiaa, meren ja joen vaikutusta alueen kulttuurin ja elinkeinojen sekä puuteollisuuden muotoutumiseen. Näyttelyssä on 10 pääteemaa ja niiden lukuisia alateemoja.

Näyttelyn arkeologia kertoo elämästä tuhansia tai satoja vuosia sitten aina kaupungin perustamiseen ja syntyyn. Puu- ja paperiteollisuus esitellään niin työläisasumisen kuin tehtaiden ja sahojen kautta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyn "Kauppakadulla" voit tutustua mm. poliisilaitokseen, 1950-1960-luvun kampaamoon tai väri- ja tapettikauppaan sekä palveluelinkeinoihin ja kemiläisiin henkilöihin. Lapin sota ja Kemin taistelut kertovat sodan kosketuksesta kemiläisiin. Kemijoki esitellään kulkuväylänä, uiton ja kalastuksen kautta. Meri- ja merenkulun historiaan voi tutustua satamaosiossa. 

Näyttelyssä on 15 kosketusnäyttöä, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua tarkemmin. Näyttelytekstit on suomeksi ja englanniksi, mutta QR-koodien kautta tekstit avautuvat myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi

Näyttelyn arkkitehtuurin on suunnitellut Kemin kaupunginteatterin lavastaja Kalle Nurminen. Perusnäyttelyn käsikirjoituksesta vastaa intendentti Helka Savikuja ja työryhmä. 

Näyttelyn käsikirjoituksen pääteemat ovat:

1. MAANKOHOAMINEN
2. ESIHISTORIA JA PERÄPOHJOLAN ASUTUSVAIHEET
3. KEMIJOEN JA LOHEN KALASTUKSEN MERKITYS KAUPUNGIN KEHITTYMISELLE JA AGRAARIKULTTUURIN SYNTYYN
4. KAUPUNKIKULTTUURI JA KIRKOT
5. SATAMAT, MERENKULKU JA LIIKENNE
6. PALVELUT JA KULTTUURI- JA TAIDE-ELÄMÄ, KOULUT
7. TEOLLISTUMINEN
8. TYÖLÄISKAUPUNKI
9. SODAT
10. MUUT TEEMAT (mm. Suojeluskunta, Lotat, Kemin kapina,1918 tapahtumat, yhdistykset, urheilu jne.)

Museon kokoelmissa on erilaisia tallenteita, kuten arkistoaineistoa, valokuvia ja esineitä noin 78 000 kappaletta (2016). Perusnäyttelyn avauduttua valikoitu osa tallenteista on yleisön nähtävillä perus- ja vaihtuvissa näyttelyissä. Näyttelymateriaali on pääosin museon omista kokoelmista. Näyttelyesineistöä täydentää tekstit, valo- ja piirroskuvat, videot, multimediapisteet, opastukset ja muu oheismateriaali. Perusnäyttelyyn kuuluu myös näyteikkuna, jota katsotaan ulkoa Marina Takalon kadulta. Ikkunassa esitellään pienimuotoisesti museon kokoelmia ja kerrotaan meneillä olevasta vaihtuvasta näyttelystä. Näyteikkunassa  on myös info-tv, josta voi seurata tietoa museon tapahtumista.

Me olemme tukeneet perusnäyttelyn rakentamista:

  

 

  

Kuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle NurminenKuvaaja Kalle Nurminen