MET Mari Oikarinen - Esa Meltaus - Tom Engblom

7.6.2018 - 30.9.2018

MET Mari Oikarinen – Esa Meltaus – Tom Engblom
7.6.–30.9.2018

MET on Aineen taidemuseon kutsunäyttely, jossa Mari Oikarinen, Esa Meltaus ja Tom Engblom esittäytyvät triona ensimmäisen kerran. Taiteilijat yhteisenä nimittäjänään rovaniemeläisyys hahmottavat tekniikkansa kautta ympäröivää todellisuutta ja sisäistä fiktiota. Siveltimen käyttäjä hahmottelee näkemäänsä vesivärin ja tyhjyyden täyttäminä alueina, piirtäjä viivoina ja kollaasina ja veistäjä muotoina sekä tiloina.  Millaisia ovat rovaniemeläisten viivat, värialueet ja muodot?

Mari Oikarisen (s. 1981) kollaasimaiset veistokset rakentuvat puusta ja tekstiili- sekä löytömateriaaleista. Työskentely rakentuu hetkellisyydestä sisältäen toistoa ja sarjallisuutta. Prosessin päämääränä ei ole kuitenkaan loppuunsa hioutunut timantti, vaan hitaus, hiljaisuus ja epätäydellisyys. Tylsänkin kirveen jälki saa näkyä. Veistämisen ohella Oikarinen piirtää. Piirtämisen mahdollisuudet ovat kuvanveistäjälle rajattomat – piirtämällä kaikki on mahdollista. Näyttelyssä esillä oleva teos Piirroksia pahan päivän varalle (värikynä, huopakynä ja öljypastelli paperille) on projekti, jossa taiteilija piirtää vuoden verran, sen jokaisena päivänä. Esillä olevat piirrokset ovat ajalta tammikuu–toukokuu 2018.

Esa Meltaukselta (s. 1961) on esillä suurikokoisia akvarellimaalauksia, yhtä lukuun ottamatta ennen näkemättömiä. Paperin, siveltimen, väripigmentin ja veden sekä taiteilijan pyrkimyksen niiden suitsimiseksi on alistuttava tekniikan sattumanvaraisuuteen. Akvarellitekniikassa elementit asettuvat joskus yhdeksi, joskus karkaavat kukin teilleen. Valojen ja varjojen vaihtelu ja värien rinnastus muodostavat määrittelemättömiä maisemia, joissa on jotain luonnonmuotoja muistuttavaa, mutta ei aivan. Tekniikan peruuttamattomuus ja taiteilijan periksiantamattomuus saa aikaan maalauksia, jossa sattumanvaraisuudella on sijansa.

Aiheet Tom Engblomin (s. 1963) teoksiin voivat olla mitä vain ”elämän järkevältä tai järjettömältä alueelta”. Lavea on myös esillä olevien teosten aihepiiri, joka liikkuu ihoon ja lihaan liittyvistä teemoista säätilaan. Vakavassakin aiheessa huumorilla on sijansa. Teosten lähtökohta on taiteilijan reaktio ympäristöönsä, josta veistäjä nostaa esiin vuoroin muotoja, vuoroin tilaa. Materiaalina ovat puun ohella mm. valmisesineet, tekstiilit ja metallit, ylipäätään kaikki saatavilla oleva ja teoksen ideaa tukeva. Teokset ovat moniosaisia, ja sijoitettu maalaustaiteesta tuttuun asetelman muotoon.

Näyttelyn avaa Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio ja avajaismusiikkina näyttelyä resonoi kitaralla Ossian Marttala. Hotelli Olof vastaa avajaistarjoilusta.

Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen@tornio.fi +358 50 597 1197