Minä ja taiteilija

10.8.2018 - 23.9.2018

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Anssi Hanhela ja Erja Kärkkäinen: Minä ja taiteilija

Avajaiset to 9.8. klo 18 – 20

Oululaisten kuvataiteilijoiden Anssi Hanhelan ja Erja Kärkkäisen teoksia on nähtävillä Kemin taidemuseossa 10.8. – 23.9.2018 välisen ajan teemalla ”minä ja taiteilija”.

Anssi Hanhelalle miehen elämä on olemassaolon kamppailua todellisuuden ja omien herkkien tunteiden välillä. Miehen elämä on eksistentialistista hätää siitä, mikä muistiin piirtyneistä jäljistä on todellisuutta, mikä haaveilun ja voimakkaiden tunteiden värittämää. Kaikki kuitenkin on yhtä totta, vaikka Hanhela ymmärtääkin ympäröivän maailman hahmottuvan vahvasti hänelle oman itsensä kautta.

Hanhelan päiväkirja on tarinoita, kohtauksia elämästä, jotka visualisoituvat värikkäinä ekspressiivisinä kuvina miehen seksuaalisuudesta, himosta, naisen ihanuudesta ja ahdistavuudesta sekä kumppanuudesta. Jos miehen elämä on keskeisessä roolissa Hanhelan töissä, niin on nainenkin. Hanhela tarvitsee naisen rinnalleen.

Hanhelan taiteilijaura alkoi 1980-luvulla ekspressiivisinä maisemamaalauksina. Ympyrä sulkeutui vuosituhannen vaihteessa, kun hän palasi konstruktivististen jumalkuvien ja minimalistisen seksuaalisuutta käsittelevien piilokuvien jälkeen maalaamaan värikkäitä maalauksia miehen elämästä naisen rinnalla, miehen maalaisidyllisestä sielunmaisemasta ja miehen karvalakkilähetystökritiikistä markkinataloutta kohtaan.

Hanhelan huumori on mustaa ja sarkastista. Tämä ilkikurisuus ei ole tarkoitettu kuoleman vakavaksi, vaan se on pääsytie aina uuteen. Kuvien tekeminen on työkalu analysoida omat tunteet ja ajatukset järjestykseen; ja nauraa railakkaasti päälle.

Erja Kärkkäinen on monitaiteilija, joka on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa käsikirjoittaen ja ohjaten sekä opettaen teatteri-ilmaisua. 2010-luvun alusta lähtien hän on opiskellut kuvataiteita Lapin yliopistossa ja tehnyt siitä lähtien myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja. Kärkkäinen valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, että ne palvelevat parhaiten kulloistakin teemaa. Uusimmat työnsä hän tehnyt maalaamalla, mutta hänen tuotannossa on paljon sekatekniikkatöitä. Multitaiteellisuus on läsnä kaikessa hänen tekemisessään. Sanataide ja visuaalinen kerronta ovat aina olleet keskeisessä asemassa myös hänen esittävän taiteen produktioissaan.

Kärkkäinen maalaa omia tunteitaan, ja käsittelee niitä osin eläinten ja luonnon kautta. ”Viestinsä välittäjiksi hän poimii muutamia elementtejä, jotka usein ovat maalausten hahmojen käsissä kuin tunnuskuvat keskiajan maalauksissa.”

Minä ja taiteilija -näyttelyssä on nähtävillä Hanhelan maalauksia eri vuosikymmeniltä. Kärkkäisen teokset ovat syntyneet parin viime vuoden aikana.

Heidän yhteinen elämä konkretisoituu niin keittiössä kuin työhuoneella ja näyttelyissä. Arki ja taide ovat heidän yhdessä jaettua elämää. Ollaan minä ja taiteilija.