POSTIKORTTEJA UNOHTUNEESTA KAUPUNGISTA ja teoksia Aineen taidemuseon kokoelmista Hanna Oinosen kuratoimana

30.11.2018 - 27.1.2019

KIRJOITA POSTIKORTTIIN
Kuvataiteilija Hanna Oinonen tuli kesällä luokseni postikorttipinon kanssa. Kortit olivat maisemapostikortteja pikkukaupungin katvealueista ja hylätyistä kohdista, Oinonen oli ne itse kuvannut ja painattanut. Hän halusi, että järjestäisimme jonkun postikorttitapahtuman tai että asiakkaat saisivat ottaa postkortteja ilmaiseksi.
Hän oli tallentanut paikkoja, dokumentoinut niitä itselleen.
Postikorteissahan yleensä on idealisoitu maisema, tai vaikka kaupungin paraatipaikat, mutta näissä korteissa niitä ei ole ollenkaan. Niissä on muistoja, jollakin tavalla henkilökohtaisuutta. Alun perin ne on tehty Kaupunki-näyttelyyn, joka oli ryhmänäyttely Haiharan kartanossa, Tampereella, vuonna 2017.  Siellä paikat olivat kävijöille tuntemattomia, vaikka muuten ne ovatkin aika tunnistettavaa pikkukaupunkikuvastoa. Hanna Oinonen on Haiharan näyttelyn jälkeen tutkiskellut mitä paikkoja postikorttisarjasta ’puuttuu’ ja tehnyt entisten lisäksi uusia postikortteja unohtuneesta kaupungista.
Hanna Oinonen on Torniossa syntynyt (1971) kuvataiteilija, hän asuu ja työskentelee Tampereella. Oinonen on opiskellut mm. Kankaanpään taidekoulussa, Lahden taideinstituutissa ja Varsovan kuvataideakatemiassa. Hän on osallistuntu yhteisnäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2000 lähtien. Oinonen on Suomen taidegraafikkojen sekä Tampereen ja Helsingin Taiteilijaseurojen jäsen.
Aineen taidemuseossa on kaksi Hanna Oinosen teosta; toinen on hankittu 2007, jolloin Oinonen oli yksi Protection –näyttelyn taiteilijoista Aineen taidemuseossa. Teos on Lelut II – Tarpeellista tavaraa, sen lähtökohtana on lapsuuden kesken jäänyt eläinmaa-paperinukkeprojekti, jota Oinonen piirteli lastentarhaikäisenä. Oinonen halusi saattaa projektin loppuun "aikuisena ja taiteilijana". Lelut-teoksessa on eläinmaan yhden ankkaperheen ja yhden pupuperheen tavaroita: soppakulhoja, teekuppeja, avaimia, hiusharjoja. Toinen teos on ostettu 2012, jolloin Oinonen oli vuoden jazztaiteilija. Teos on Jacquard-kudonnalla tehty Sillat-tekstiiliteos, jonka pohjalla on Tornionlaakson maakuntamuseossa oleva kuva vanhasta Yliraumon sillasta.

Hanna Oinonen on valinnut taidemuseon kokoelmista teoksia, jotka varioivat postikorttien teemaa: unohtuneita paikkoja, unohtuneita ihmisiä? Näyttely liittyy Aineen taidemuseon sarjaan Tornio 400 vuotta, varsinainen juhlavuosi on 2021. Sarjassa esitellään Torniota/torniolaisia kuvataiteen keinoin, aloitamme näistä katvepaikoista.

Näyttelyyn liittyy postikorttitapahtuma KIRJOITA POSTIKORTTIIN 29.11. klo 13-16, silloin taidemuseossa kirjoitetaan ja lähetetään postikortteja.

Lisätietoja:
Katriina Pietilä-Juntura