Revontulten Maa / Norrskenets Land – Yhteenkietoutuneita tarinoita kuulumisesta / sammantvinnade berättelser om att höra till

16.9.2021 - 14.11.2021

Revontulten Maa / Norrskenets Land on tarinankerrontaan perustuva osallistava taidenäyttely kulttuurienvälisyydestä ja kuulumisen kokemuksista. Yhdessä taiteilija Eija Mäkivuotin kanssakertojina on toiminut suomensukuisia siirtolaisia Pohjois-Ruotsista sekä tornionjokilaaksolaisia rajan molemmin puolin. Näyttely on taiteellinen, dokumentaarinen ja kokeellinen tutkimusmatka “suomalaisuuteen”, “ruotsalaisuuteen” ja johonkin siltä väliltä.

Näyttely koostuu valokuvista, videoista ja erilaisista installaatioista, joissa piirtyvät esiin eri sukupolvien kokemukset interkulttuurisuudesta ja monikielisyydestä, rajoja ylittävästä elämästä. Kukin kertoja on työskennellyt yhdessä Mäkivuotin kanssa etsien itselleen sopivan aiheen ja sen toteutusmuodon. Prosessissa taiteilija on luonut tilaa tarinankerronnalle, jonka kautta jokainen osallistuja on muuntanut kokemuksiaan taiteen keinoin välitettäväksi. Yhdessä tekemistä ovat määrittäneet ennen kaikkea dialoginen ote ja osallistujien opastaminen omaehtoiseen tutkimiseen ja työskentelyyn.

Revontulten Maa / Norrskenets Land on work-of-art-in-progress, siis edelleen muotoutuva prosessi, joka näkyy myös teosten moniulotteisuutena ja ennalta määrittämättömyytenä. Aineen taidemuseon näyttely on ensimmäinen osa pitkäkestoista hanketta, joka alkaa Suomen ja Ruotsin rajalta ja jatkuu myöhemmin Luulajassa, Kiirunassa ja Helsingissä. Hankkeen toinen osa tullaan näkemään Haaparannan Studio Jalassa 27.10.–24.11.2021.

Eija Mäkivuoti (s.1972) on Tornionjokilaaksossa syntynyt valokuvataiteilija, kuvataiteilija ja taiteilija-tutkija. Revontulten Maa / Norrskenets Land –hankkeen lähtökohtana on taiteilijan kiinnostus siihen, kuinka yhdessä voidaan kertoa tarinoita monimutkaisista asioista ja kuinka sen voi tehdä ilman ennalta annettuja kategorioita ihmisille tai ilmiöille. Tässä näyttelyn ensimmäisessä osassa Mäkivuotin kanssakertojina ovat toimineet hänen lähipiirinsä ihmiset: Taina Mäkivuoti, Tapani Mäkivuoti, Pirkko Sihvonen, Mikko Mäkivuoti, Anne Mäkivuoti, Jarno Kotavuopio, Ida-Emilia Mäkivuoti, Emma-Sofia Mäkivuoti ja Leena Appelqvist.

Revontulten Maa / Norrskenets Land avataan torstaina 16.9. klo 17–19 ja sen avaa TaT, dosentti Mari Mäkiranta. Näyttelyllä on avoimet ovet avajaispäivänä 16.9. klo 12–19.

Näyttely on avoinna 17.9.–14.11.2021. Tervetuloa!