Rungius - kirkkoon haudattu

12.9.2019 - 1.12.2019

Kemin historiallinen museo

Rungius virtuaalimaailmassa ja muita kirkkoon haudattuja – Hautaustapoja ja niiden tutkimusta esittelevät näyttelyt avautuvat Kemin ja Tornion museoissa

Kirkon lattian alle hautaaminen oli yleistä kirkoissamme aina 1700-luvun loppupuolelle saakka. Moni kirkkoon haudatuista oli pappien ja porvareiden lapsia. Vielä 1800-luvun toisella puoliskolla lapsikuolleisuus oli korkea, 40 % lapsista kuoli ennen neljän vuoden ikää ja näin kuolema oli eri tavalla läsnä kuin nyky-yhteiskunnassamme. Miten vainajat valmisteltiin arkkuihinsa? Millaisiin vaatteisiin Keminmaan kirkkoherra Rungius oli puettu? Millaisilla kasveilla kalman hajua peitettiin?  Kemin ja Tornion museoissa avautuvat näyttelyt kertovat menneestä kuolemankulttuuristamme. Näyttelyt esittelevät pohjoissuomalaisia hautaustapoja ja ovat sisällöiltään erilaisia.

Kemin historiallisen museon näyttely ”Rungius, kirkkoon haudattu” esittelee Keminmaan vanhaa kirkkoa veistoksineen, muumioituneen kirkkoherra Rungiuksen monitieteisiä tutkimuksia sekä Valmarinniemen varhaiskeskiaikaisen kirkon ja hautausmaan arkeologisten tutkimusten löytöjä.

Tornionlaakson maakuntamuseon näyttelyssä ”Anna, kirkkoon haudattu” tutustutaan Tornion kirkkoon haudattuihin, Valmarinniemeen sekä keskiajalta 1900-luvulle ulottuviin kuolemaan liittyviin tapoihin ja uskomuksiin.

Yhteistä näyttelyille on virtuaalimaailmaan hyppäämisen mahdollisuus. Rungiuksen tietokonetomografisen tutkimuksen pohjalta tehdyn virtuaalimallinnoksen avulla pääsee kurkistamaan Rungiuksen ihon alle hänellä todettuihin sairauksiin.

Näyttelyt pohjautuvat Oulun yliopistossa tehtyyn Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamaan monitieteiseen kirkkohautauksia ja pohjoissuomalaisia hautaustapoja käsittelevään tutkimukseen. Näyttelyt on tuotettu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian alan tutkijoiden, Tornionlaakson maakuntamuseon, Kemin historiallisen museon ja Oulun Museo- ja tiedekeskus Luuppi / Pohjois-Pohjanmaan museon kesken. Oulussa teemaan liittyvä näyttely avautuu 2020.

Näyttelyiden avajaisia vietetään 12.9.2019 klo 16.30 Kemin historiallisella museolla ja klo 19.00 Tornionlaakson maakuntamuseolla. Kemissä avajaiset ovat samalla kirjan julkaisutilaisuus, jossa Rungiuksen tutkimuksista väitellyt FT Tiina Väre kertoo tietokirjastaan ”Muumiot puhuvat”. Torniossa näyttelyn avaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet. Museoiden välillä on avajaisissa ilmainen bussikuljetus.

Näyttelyt ovat avoinna 12.9.–1.12.2019 museoiden aukioloaikoina:

Tornionlaakson maakuntamuseo

ti–to 11–18

pe–su 11–15

Kemin historiallinen museo

ti–pe 11–19

la–su 10–15

Näyttelyiden teemaan liittyvä tieteellinen seminaari ”Toinen jalka haudassa – hautausten arkeologiaa” järjestetään 14.9.2019 Aineen taidemuseon auditoriossa ja Tornionlaakson maakuntamuseolla. Tilaisuus on juhlaseminaari Museoviraston eläköityvälle pääjohtajalle Juhani Kostetille, joka aloitti vuonna 1980 museotyöuransa Tornionlaakson maakuntamuseon amanuenssina.

 

Lisätietoja näyttelyistä ja seminaarista antavat:

Titta Kallio-Seppä, 0503552224, titta.kallio-seppa@oulu.fi

Minna Heljala, 0505971557, minna.heljala@tornio.fi