SÕNUMID – VIESTEJÄ Jaanus Samma

11.1.2018 - 15.4.2018

Aineen taidemuseo

JAANUS SAMMA  Sõnumid – Viestejä 
12.1.-15.4.2018
Aineen taidemuseo

Universaalia kuvakieltä villapaitojen muodossa
Virolaisen kuvataiteilija Jaanus Samman (s. 1982) näyttely Viestejä – Messages käsittelee julkisen tilan valtaamista ja jäljen jättämistä. Viestien kuvakieli ylittää useimmat kieli- ja kulttuurirajat.

Jaanus Samma voitti vuonna 2013 Viron suurimman Köler-taidepalkinnon, sekä itse kilpailun pääpalkinnon että sen yleisöäänestyksen. Voitto oli askel kohti Venetsian biennaalia, jossa hän edusti Viroa vuonna 2015 teoksellaan NSFW (Not Suitable For Work). Teos oli Samman laajoihin arkistotutkimuksiin perustunut fiktiivinen tragedia homoseksuaalista kolhoosinjohtajasta, joka menetti kaksoiselämänsä paljastuttua puolueen jäsenyyden, työnsä ja perheensä. Valtion keinot yksittäisen ihmisen elämän sääntelyyn ja kontrolloimiseen sekä yksityisen ja julkisen raja herättivät kysymyksiä Venetsian palatsiympäristössä.

Vuonna 2012 Samma ryhtyi valokuvaamaan eri puolilta Eurooppaa löytämiään graffiteja, tageja tai töhryjä, katsantokannasta riippuen. Sweaters on sarja urbaanien ympäristöjen graffiteja neuleiden muodossa. Teoksessa halventavat ruokottomuudet muuttuvat käsityöläisen työhön käyttämän ajan ja vaivan sekä lämmittävän langan myötä pehmeäksi, kantajaansa lämmittäväksi suojaksi. Viesti muuttuu; anonyymit ja usein säädyttömät aiheet muuttavat merkitystään, kun ne muutetaan päälle puettavaksi vaatteeksi. Halventaminen muuttuu naurunalaiseksi, kuten queerteorian perusolemuksessa, kun asian tarkastelukulma muuttuu. Villapaitaan neulottu kannanotto on tilan tutkimusta julkisen ja yksityisen suhteen kautta ja niillä leikittelemistä.

Sweaters-sarjassa on mukana Tornion ja Haaparannan yhdistävältä rautatiesillalta löytyviä viestejä. Kuvat on neulottu paidoiksi tervolalaisesta villalangasta, jonka torniolainen värjäri Riitta Tilja on kasviväreillä käsin värjännyt. Näin Tornio ja Haaparanta liittyvät muuhun Eurooppaan populaarikulttuurin kuvakielen universaalien aiheiden, kuten kirkkoveneiden kautta.   

Itä-Virossa sijaitsevan Kodaveren kylän rikas kansanperinne ja sen kirjoittamaton historia tulevat näkyväksi kylän kirkon satavuotiaassa ulkohuussissa. Pyhän Mikaelin kirkon pihassa sijainneen ulko-wc:n seinästä löytyvä 1920–luvulla tehty koristekaiverrus edustaa aikansa graffitikulttuuria. Sitä ovat vuosien saatossa jatkaneet Kodaveren kylän ihmiset lisäämällä nimikirjaimiaan ja päivämääriään, mutta myös herjauksia ja monimielisiä runoja.

Seiniin kirjoittelu, tägääminen ja töhryt ovat aina merkki ajasta ja ihmisistä.  

Näyttelyssä on esillä Hair Sucks! pop-up-boutique, josta voi ostaa näyttelyä varten valmistetun ainutlaatuisen neuleen tai villahuivin. Museovierailijan kannattaa tutustua myös Aineen taidemuseon käymälätiloihin.

Lisätietoja
Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo virpi.kanniainen@tornio.fi Puh. 050 597 1197

Jaanus SammaKodaveren ulkohuussi 2017Yksityiskohta teoksesta Sweaters / Villapaidat 2014-2017Hair Sucks! POP UP STORE - myymälä