Taidebasaari 2017

28.10.2017 - 29.10.2017

Aineen taidemuseo

BASAARIA JA  TAIDETTA TORNIOSSA 28.-29.10.2017

Aineen taidemuseon marraskuisesta taidebasaarista on muodostunut brändi, jota kopioidaan sekä taidemuseomaailmassa että muualla. Mikäs siinä, hyvä idea kestää kopioimisen. Basaari on persialaisperäinen sana kauppapaikalle tai kauppakadulle, mutta se tarkoittaa myös paikkaa, jossa voi kuljeskella. Aivan kuten museossa! Taidemuseo on erityinen paikka, se on rakennettu taiteen kohtaamista varten, mutta taidebasaarissa ihmiset kohtaavat taiteen äärellä myös toisia ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia, eri alan taiteilijoita, erilaisia taiteentekijöitä.

Museo voi halutessaan olla vahva yhteiskunnallinen arvovaikuttaja, asiantuntija ja toimija. Se voi lisätä huomattavalla tavalla ihmisten hyvinvointia. Mutta sen on myös instituutiona kyettävä löytämään tapa puhua ja puhutella, elää reilusti yleisöjensä kanssa. Taidemuseo muuttuu yhden viikonlopun ajaksi kauppapaikaksi, basaariksi.

Basaariin, kauppapaikkaan on ehkä helpompi tulla kuin museoon, ja taiteilijan on kenties helpompi myydä taidettaan taidemuseossa, kuin muissa kauppapaikoissa. Vaikka aika tuntuu nyt olevan niin kovaa ja valtaosa ihmisistä näyttää ajattelevan, että tällä hetkellä on tärkeämpiä rahanreikiä kuin taide, on taiteen hankinta kuitenkin satsaus tulevaisuuteen. Taide tarjoaa työkaluja käsitellä ja käsittää ihmisenä olemista, mutta myös tätä sirpaloitunutta ja eriarvoistunutta maailmaa.

Taidebasaarissa myydään laadukasta nyky- ja aikalaistaidetta. Kyseessähän on taiteen ensimarkkinat, kun taidetta voi ostaa suoraan tekijältä. Sitten kun taide tulee uudelleen myyntiin, se siirtyy taiteen jälkimarkkinoille.

Lämpimästi tervetuloa!

Aineen taidemuseon Taidebasaari 2017 ja taiteen hankkiminen

Taideteoksen ostamista voi verrata elämänkumppanin valintaan; tärkeän päätöksen voi tehdä harkiten ja järkiperustein, mutta usein asialla ei ole järjen kanssa paljoakaan tekemistä. Myös torniolaisittain merkittävä taidemesenaatti, keräilijä kauppaneuvos Veli Aine oli taiteen hankinnassa samoilla linjoilla; hän neuvoi kysyjiä ostamaan sitä, mitä sydän sanoo. Taiteen hankinnassa on tunteet pelissä.

Moni mittava suomalainen taidekokoelma on saanut alkunsa varsin vaatimattomasti ja jopa puolivahingossa, kun osin leikillään tehty taideteososto on myöhemmin osoittautunut merkittävän kokoelman ensihankinnaksi.

Aineen taidemuseon Taidebasaari on taiteen myyntitapahtuma, jossa taideteoksen omistajaksi voi päätyä hyvin helposti. Viikonlopun 28.-29.10. aikana Taidebasaari 2017 kerää taiteilijat ja alan toimijat taidemuseon katon alle. Mukana on yli 60 taiteilijaa ja taiteen tekijää. Ja kuten torniolainen esimerkki meitä muistuttaa, yksikin taideteos voi olla suurenmoisen kokoelman alku. 

Kotiin ja asumiseen sijoittaminen on päivän trendi. Oman kotiin tehtyjen sisustusvalintojen kautta halutaan ilmaista omaa persoonaa. Sisustuskaupan tusinatavaran sijaan hankitaan nykyään yhä useammin aito taideteos. Taidetta voi hankkia nykyään monella tavalla, esimerkiksi taidekaupasta tai galleriasta, huutokaupoista, verkkokaupoista ja taidelainaamoista. Edellä mainittuihin verrattuna Taidebasaarin ylivertainen etu on, että ostaja ja taitelija voivat kohdata.

Rahalla on tietysti sijansa, niin parisuhteessa kuin taiteen hankinnassakin. Taiteen yhteydessä hinnoista puhuminen on koettu pitkään kiusalliseksi. Ei kuitenkaan enää, vaan tänään taiteenkin kohdalla hinnan voi ottaa reilusti puheeksi. Taide on taiteilijan työ ja työn hinnan määrää monta tekijää. Taiteilijan tunnettuus ja urakehitys, teoksen tekniikka, koko ja esimerkiksi käytetyt materiaalit vaikuttavat hintaan. Kalliit materiaalit tai pitkällinen tekoprosessi voivat nostaa työn hintaa. Valmiista työstä voi vasta-alkavan keräilijän olla kuitenkin vaikea arvioida tekniikan työläyttä tai materiaalin mahdottomuutta. Aineen taidemuseon Taidebasaarissa taideostoa suunnitteleva voi nähdä kerralla useiden taiteilijoiden teoksia ja keskustella taiteilijan kanssa kasvokkain esimerkiksi siitä, mistä hinta muodostuu. Jos teoksen ja ostajan kemiat kohtaavat ja taideteos lähtee uuteen kotiin, jää hankintatilanne osaksi taideteoksen tarinaa – nyt ostajan ja teoksen yhteistä elämäntarinaa.

Vielä vuosien jälkeen valittu teos nostaa ilon pintaan, kiehtoo ja viihdyttää.
Rakastu taiteeseen. Tule Taidebasaariin!

Virpi Kanniainen, virpi.kanniainen@tornio.fi + 358 50 597 1197