TERVA - POHJOLAN MUSTA KULTA

29.11.2016 - 23.12.2016

Kemin historiallinen museo

Pohjois-Pohjanmaan museon tuottama näyttely Terva – Pohjolan musta kulta kertoo tervan tarinan Kainuun metsistä Toppilan tervahoviin. Kuohuva Oulujoki oli tervakaupan valtasuoni, jota pitkin terva kuljetettiin paltamoilla, tarkoitusta varten kehitetyillä veneillä. Tervan valmistuksen ja kuljetuksen lisäksi näyttely esittelee tervakaupan taustoja ja tervan käyttötapoja sekä tervakaupan merkitystä niin Oulun porvareille kuin salomaiden asukkaillekin.

Oulu oli 1800-luvulla maailman johtavia tervanvientikaupunkeja. Huippuvuonna 1865 Oulusta lähti maailmalle 83 000 tynnyrillistä tervaa. Terva oli tuon ajan "haitekkia", tarkkaan suunniteltu ja monivaiheisena työnä tuotettu laatutuote.

Jokaisen tervatynnyrin takana oli vuosia kestänyt tarkkaan suunniteltu ja tervatalonpoikien vankkaan kokemukseen pohjautuva monivaiheinen työ. Sopivat nuoret mäntymetsät kuorittiin pihkoittumaan. Puut kaadettiin ja kuljetettiin tervahaudalle, jossa ne pilkottiin säröksiksi. Tervatynnyreitä tarvittiin kymmenittäin. Tervahaudan pohjan teko oli tärkeä vaihe, samoin haudan latominen ja tietysti tervan polttaminen. Kun puhdas terva oli tynnyreissä, oli se kuljetettava polttopaikalta Ouluun. Vasta silloin tervanpolttaja sai palkan työstään.

Mihin tervaa sitten tarvittiin? Suuret tervamäärät laivattiin ulkomaille kauppalaivastojen köysien kyllästykseen ja laivankylkien lahonsuojaukseen. Terva oli tarpeellista myös talonpoikien omassa arjessa; sillä suojattiin niin kulkuneuvot kuin kalaverkotkin. Tervasta jalostettiin muun muassa pikeä, saippuaa ja pastilleja.

Esillä on tervantuotantoa ja -kuljetusta valaisevia pienoismalleja, muun muassa myös uudempaa tervantuotantotapaa edustava tervauuni.
  
Lisätietoja:
Riina Kohonen, maakuntamuseotutkija
riina.kohonen@ouka.fi, puh 044 703  7162

Pohjois-Pohjanmaan museo
The Northern Ostrobothnia museum, Oulu, Finland
Oulu | Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Ainolanpolku 1, PL 26, 90015 Oulun kaupunki

Näyttely on Pohjois-Pohjanmaan kiertonäyttely ja sen tuo Kemiin Nordbooks/Matti Ylipiessa