Torniolaisten haaksirikko

30.9.2016 - 20.11.2016

Tornionlaakson maakuntamuseo

Syksyllä 1722 torniolaisten omistama laiva haaksirikkoutui Pietarsaaren ja Kokkolan välillä paluumatkallaan Tukholmasta Tornioon. Miehistö, matkustajat ja lasti upposivat laivan mukana. Laivassa oli muun muassa rakennustarvikkeita Tornion uutta raatihuonetta varten. Varmistus haaksirikosta saatiin seuraavana keväänä, kun hylkeenpyytäjät löysivät jään keskeltä hylyn ja hukkuneiden ruumiita.

Näyttelyssä kerrotaan laivassa olleista torniolaisista matkustajista sekä eri aikoina tehdyistä meriarkeologisista tutkimuksista. Näyttelyn esineistö on peräisin torniolaisten kadonneesta aluksesta. Arkistolähteet valottavat, miten haaksirikossa menehtyneiden omaiset reagoivat tapahtumaan. Kirjeiden ja meriarkeologisten sukellusten avulla tiedämme, mitä matkustajilla oli tuomisinaan Tukholmasta.

Meriarkeologisia tutkimuksia ovat tehneet Pietarsaaren kaupunginmuseo ja Kokkolan K.H.Renlundin museo yhdessä Museoviraston kanssa. Tornionlaakson maakuntamuseo on koonnut yhteen torniolaisten traagisen tarinan.

 

Näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 29.9. klo 18 alkaen Tornionlaakson maakuntamuseolla. Avajaisten yhteydessä Tornion urheilusukeltajat ry:n puheenjohtaja Risto Suomela pitää luennon aiheesta Sukeltamista Perämerellä ja lähiympäristössä vuodesta 1976.

Kouluille: Koululaisryhmät voivat varata näyttelyopastuksen yhteyteen työpajan, jossa oppilaat askartelevat helpon pullolaivan.