Tornionlaakson lumo - junantuomien luontokuvia Tornionlaaksosta

15.6.2018 - 19.8.2018

Tornionlaakson maakuntamuseo

Tornionlaakson maakuntamuseon kesänäyttelyssä ihaillaan Tornionlaakson monipuolista kauneutta kahden ”junantuoman” silmin. Juhani Syväoja, lakeuksien mies Etelä-Pohjanmaalta, päätyi työuransa jälkeen tänne, sanojensa mukaan ”lähelle kaikkea kaunista”. Matti Björninen, Pielisen-Karjalasta luontorakkautensa imenyt, tuli lapinhulluutensa ajamana Lappiin heti ammattiin valmistuttuaan.

”Tornionlaakso on luonnonoloiltaan moni-ilmeinen, mutta kulttuuriltaan yhtenäinen alue Kölivuoriston kainalosta Perämeren pohjukkaan. Jokaiselle löytyy tältä laajalta alueelta jotakin sielunmaisemaansa sopivaa. Me junantuomat Tornionlaakson kauneuteen hurahtaneet pyrimme näillä kuvillamme valottamaan näkemäämme ja kokemaamme.”

Valokuvaaminen on kulkenut mukana koko Matti Björnisen elämän ajan enemmän tai vähemmän ykkösharrastuksena. Ammattimaisemmaksi kuvaus on tullut toiminimen (Kuva-Väylä Björninen 1996) perustamisen ja valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT 2010) myötä. ”Kuvillani haluan välittää häivähdyksen rauhasta ja tasapainosta, johon elämä on alun perin asetettu. Etelästä tulleena junantuomana minulla on mielestäni jonkinlainen vapaus ihastella ja ihmetellä myös vähän naivisti ja kliseisestikin tätä pohjoisen elämäntapaa ja kauneutta.”

Juhani Syväojaa, entistä molekyyli- ja solubiologian tutkijaa, veti Lappiin vuosien varrella kauneuden kaipuu. Eläköitymisen myötä hän muutti pysyvästi Ylitorniolle. Maisemien kokemisen rinnalle tuli niiden tallentaminen valokuvauksen keinoin. ”En kuitenkaan tunne tarvetta näkymien dokumentointiin sinänsä, vaan sen, usein niin nopeasti ohimenevän hetken tallentamiseen, jolloin maisema valaistuksen myötä ikään kuin paljastaa sielunsa.”