TUOMAS KORKALO - ZAUM

13.9.2019 - 10.11.2019

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Viime aikoina olen tutustunut Venäjän avantgarde-ajan maalauksiin ja veistoksiin, joista olen valinnut teosteni lähtökohdaksi itseäni eniten liikuttaneita taiteilijoita ja yksittäisiä teoksia. Abstraktissa ja minimalistisessa taiteessa minua kiinnostaa sen pelkistetty luonne. Perusmuotoja varioimalla ja sommittelemalla voi saada aikaan aina uusia liikkeen ja jännitteen vaikutelmia.

Petrogradissa (nyk. Pietari) Nadezda Dobyzinan taidesalongissa vuosien 1915-1916 vaihteessa Viimeisessä futurististen maalausten näyttelyssä 0,10 Kazimir Malevitš ripusti Mustan neliönsä ikonimaisesti galleriatilan nurkkaan. Tämä näyttely on ollut lähtökohtana viimeaikaiselle työskentelylleni.

Olen Rovaniemellä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Valmistuin kuvataiteilijaksi Imatran taidekoulusta vuonna 2008. Käytän taiteessani monia eri medioita piirtämisestä ja maalauksesta installaatioihin ja ympäristötaiteen menetelmiin. Pohdin taiteessani usein värin ja valon ominaisuuksia tilassa, sekä kuvataiteen teorian matemaattisia lainalaisuuksia suhteessa taiteen kaoottiseen maailmaan.

Oppiminen, matkustaminen ja vuorovaikutus on työskentelyssäni tärkeää. Olen osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2000 alkaen.
Teoksiani löytyy muun muassa Jenny ja Antti Wihurin säätiön kokoelmasta Rovaniemen taidemuseolta, Aineen taidemuseolta, Pärnun nykytaiteen museon kokoelmista sekä Karjalan tasavallan taidemuseolta Petroskoista. Olen Taidemaalariliiton ja Lapin taiteilijaseuran jäsen.

Näyttelyn nimi Zaum on peräisin venäläisestä avantgardekirjallisuudesta, jossa se tarkoitti runoilijan absoluuttista vapautta. Zaum muodostuu venäjän sanoista za, yli, ja um, mieli, se siis merkitsee järjentakaista sanaa ja kieltä. Zaumissa ei ole sääntöjä ja se on vapaa merkitsemään mitä vain.

Kuvataiteilija Visual Artist
Tuomas Korkalo
Kansankatu 11 b 6
96100 Rovaniemi
Studio
Valtakatu 24
96200 Rovaniemi
Tel. +358 44 5358744
tuomas.korkalo@gmail.com
tuokorkalo.blogspot.com

https://www.instagram.com/tuomas_korkalo/

Hommage kolmelle varille, 2016, Wihurin rahaston kokoelma/Rovaniemen taidemuseo