Tyttölyseon taidekokoelma pop up

27.5.2020 - 31.5.2020

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

Kemin taidemuseon näyttelykeväässä nähdään viiden päivän mittainen pop up -näyttely, jossa esillä on legendaarinen Kemin tyttölyseon taidekokoelma. Kokoelma on esillä 27.5. – 31.5.2020.

Koulun taidekokoelma sai alkunsa opettajien Nina Vanaksen ja Liisa Rautiaisen ajatuksesta hankkia koulun seinille aitoja taideteoksia. Taideteokset palvelisivat tärkeällä tavalla kuvataiteen ja taidehistorian opetusta. Työt kerättiin vuosina 1953 - 1970. Teoksista osa saatiin lahjoituksina ja osa rahoitettiin oppilastöiden myynnillä. Myyntinäyttelyitä oli koululla vuosittain ja ne keräsivät runsaasti väkeä.

Kemin tyttölyseon kokoelmaan saatiin kerättyä teoksia 45 kappaletta 33:lta eri taiteilijalta. Ainutlaatuinen kokoelma sisältää taiteen kuuluisia nimiä, kuten Chagall, Braque, Picasso, Tàpies, Lucander, Colliander, Sarpaneva ja Bryk. Teokset edustavat aikansa tärkeimpiä taidevirtauksia realismia, informalismia, konstruktivismia, kubismia, symbolismia ja surrealismia.

Kokoelmaan kuuluu 14 öljyvärityötä, 23 grafiikanlehteä, kaksi ryijyä, kaksi keramiikkateosta, yksi mosaiikki sekä lasimaljakko ja yksi puuveistos sekä yksi keramiikkaveistos. Kokoelmassa on paljon grafiikkaa, koska sen hankinta oli edullisempaa verrattuna esim. öljyväritöihin. Opettajien tavoitteena oli myös opettaa oppilaita erottamaan taidegrafiikka painokuvista.

Vuoden 1972 koulu-uudistuksessa Kemin tyttölyseo siirtyi kaupungin omistukseen ja vaihtoi nimekseen Meripuiston lukio. Taideteokset lahjoitettiin Kemin taidemuseolle, koska koulu ei enää pystynyt huolehtimaan kokoelmasta. 15.1.1975 pidetyssä lahjoitustilaisuudessa opettaja-taiteilija Liisa Rautiainen kahden oppilaansa kanssa luovutti teokset Kemin taidemuseolle.