VÄLÄHDYKSIÄ SANKARIN ELÄMÄSTÄ - Akseli Gallen-Kallela 150 vuotta

Akseli Gallen-Kallela: Madonna (Mary ja Marjatta Gallén), 1891, öljymaalaus kankaalle, 48 x 36 cm, Gallen-Kallelan Museo. Kuva: Gallen-Kallelan Museo / Petri Summanen
6.11.2015 - 14.2.2016

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

VÄLÄHDYKSIÄ SANKARIN ELÄMÄSTÄ
Akseli Gallen-Kallela 150 vuotta

Kemin taidemuseossa esitellään Akseli Gallen-Kallelan juhlavuoden kunniaksi taiteilijan vaiheita mittavan uransa aikana. Aihepiireinä luonto, Kalevala, Pariisin aika opintomatkoista Pariisin paviljonkiin sekä Afrikan tutkimus- ja aineistonkeruumatkojen anti. Näyttelyaineisto on koottu yksityisiltä henkilöiltä, Gallen-Kallelan museon ja Kemin taidemuseon ja Designmuseon kokoelmista.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Medialaboratorion tutkimustyöryhmä "System of Representation Research Group" on toteuttanut Pavillion-lyhytelokuvan ja Gallen-Kallelan Madonna-teoksesta laaditun ImaNote-tietokonehavainnollistuksen.

Näyttelyssä on öljymaalauksia, esim. Höyrylaivoja, Kirsti lukee ja Tarvaspää rakenteilla. Työpöytä Pariisissa -maalaukseen liittyvää esineistöä: maalauspöytä, -teline, korituoli, pylväs, vesivärit ja siveltimet, piippu sekä Kukkoryijy on asetettuna teoksen viereen. Afrikka-aiheisiin teoksiin kuuluvat Kikuju-nainen, Kamelin luuranko arolla, Kilimandjaro ja keskeneräiseksi jäänyt Virtahepomaalaus. Varhaisin maalaus on Kuutamomaisema vuodelta 1881, taiteilijan16-vuotiaana toteuttama teos.

Grafiikkatyöt ovat pääosin Kemin taidemuseon kokoelmista, mm. Nuotiotarina (Seitsemän veljestä leirillä) ja Koskenkuulija. Omakuva on toteutettu kuivaneulalla ja viivasyövytyksellä.

Ex-libriksistä mainittakoon Eliel Aspelin ja Dr. Pouzet itsensä Gallen-Kallelan lisäksi. Taiteilijan julistelitografioista tunnetuin on Bil Bol. Muita aiheita Kansanvalistusseuran laulu- ja soittojuhlajuliste ja kunniakirja, Seitsemän veljestä-, Zorn-näyttely-, Munch-Gallen näyttely- ja Eroittaja 2 taidenäyttelyjulisteet.

Kuolema-aiheeseen liittyviä puupiirroksia ovat Kuolema ja kukka sekä Kalman kukka (kuolleen Impi Marjatta tyttären muistoksi).

Kalevalakokonaisuudesta on esillä Korukalevalaa ja kesken jäänyttä Suur-Kalevalan paperipohjateoksia sekä pronssireliefejä (Lumpeisiin hukkunut ja Kiputyttö).

Taideteollisuuteen ja Pariisin paviljonkiin liittyvää aihetta edustavat maalaus Mary kutoo, metsäkanafriisi, Iris-tuoli, Liekki-ryijy ja Ruusu-tyyny replica sekä mitali ja kunniakirja exposition universelle de 1900.

Afrikan matkoilta hankittua aineistoa ovat krokotiilin ja seepran nahka, norsun häntä ja virtahevon hammas sekä mustat pienet sarvet. Afrikasta tuotuja ovat myös safarikartat. Mustavalkoiset mdf-levyvalokuvat kertovat afrikkalaisesta elämästä.

Gallen-Kallelan henkilökohtaista esineistöä on koottu vitriineihin, joista löytyvät paperiveitsi, kynä, lompakko, silmälasit, partaveitsi, kengät ja silinterihattu.

Näyttelyyn liittyy useita oheistapahtumia, mm. työpajoja, luentoja ja musiikkiesityksiä.

Minna Korolainen-Tuhkanen, intendentti