VUOKKO ISAKSSON: Nainen tilkuttelee elämäänsä – Lady Quilts the Blues

VUOKKO ISAKSSON
Nainen tilkuttelee elämäänsä – Lady Quilts the Blues
50 vuotta nykytilkkutaidetta

Kemin taidemuseossa to 3.9.2015 klo 18 avattava näyttely sulkee yhden ympyrän. Vuonna 1973 silloisella kemiläisellä Vuokko Isakssonilla oli ensimmäinen julkinen näyttelynsä Kemin taidemuseossa. Se sijaitsi tuolloin kaupungintalon ylimmässä kerroksessa. Kuvataiteilija Olavi Korolaisen houkuttelemana Vuokko Isaksson anoi ja sai silloisen taidemuseon johtajan Eini Karjalaisen toimesta näyttelyajan joulukuuksi 1973.

Suomalaisen nykytilkkutaiteen puolestapuhujana ja aktiivisena opettajana ja taiteilijana Vuokko Isaksson on työskennellyt viisikymmentä vuotta. Vuonna 1996 hänellä oli retrospektiivinen 30-vuotisnäyttely Jyväskylässä Suomen käsityön museossa ja 40-vuotisnäyttely kotikaupungissaan Kouvolan taidemuseossa vuonna 2007. Tässä näyttelyssä Isaksson tutki kuvataiteen ja tilkkutradition kohtaamista nykytilkkutaiteessa.

50-vuotisnäyttely on näistä henkilökohtaisin. ”Teokset ovat syntyneet elämäni kriisi- ja risteyskohdissa, ne ovat eräänlaisia selviytymistarinoita. Tilkkuilun avulla olen käsitellyt niin avioeron, lapsen sairastumisen kuin kuoleman rajalla käynnin. Mukana on myös yhteiskunnallisia kannanottoja, olen koko aikuisikäni ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen.”

Isaksson oli mukana myös syksyllä 2012 Kemin Taidemuseossa järjestetyn PolArtK – 200-luvun pohjoissuomalaisen poliittisen taiteen näyttelyn kuratoineessa työryhmässä.

Valmistuttuaan käsityönopettajaksi 1968 Vuokko Isaksson on kouluttautunut työn ohessa ja valmistui kesäkuussa 2015 kasvatustieteen maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta käsityötiede pääaineena ja kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa nykytilkkutaiteesta.

Suomen ulkopuolella Isaksson on osallistunut 40 ryhmä- tai yhteisnäyttelyyn kuuden oman kutsunäyttelynsä lisäksi. Yhteensä näyttelyitä on ollut 14 eri maassa. Yksityisnäyttelyitä Suomessa on ollut niin ikään nelisenkymmentä. Hän toimi kuraattorina Oulun taidemuseossa kesän 2015 esillä olleessa Quilt Visions – amerikkalaista nykytilkkutaidetta näyttelyssä.