WihuriEfekti -palkinto

WihuriEfekti-palkinnon valitsivat Wihurin rahaston asiantuntijajäsenet dosentti Liisa Lindgren ja kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Tilaisuudessa olivat mukana myös Wihurin rahaston hallituksen ja taideostolautakunnan jäsen emerita Päikki Priha ja Wihurin rahaston taideostolautakunnan puheenjohtaja Harri Tilli.
WihuriEfekti-palkinnon valitsivat Wihurin rahaston asiantuntijajäsenet dosentti Liisa Lindgren ja kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Tilaisuudessa olivat mukana myös Wihurin rahaston hallituksen ja taideostolautakunnan jäsen emerita Päikki Priha ja Wihurin rahaston taideostolautakunnan puheenjohtaja Harri Tilli.
9.9.2016

Aineen taidemuseo

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

WihuriEfektipalkinto myönnettiin kuvanveistäjä Mia Hamarille sekä taidemaalari Jaakko Heikkiselle

Aineen taidemuseossa Torniossa sekä Kemin taidemuseossa parhaillaan esillä olevassa Pohjois-Suomen kolmannessa nykytaiteen biennaalissa myönnettiin perjantaina syyskuun 9:nä päivänä klo 12 Jenny ja Antti Wihurin WihuriEfekti -taidepalkinto 5 000 euroa kuvanveistäjä Mia Hamarille ja taidemaalari Jaakko Heikkiselle.

Palkinnonsaajat valitsivat Wihurin rahaston asiantuntijajäsenet professori, dosentti Liisa Lindgren sekä kuvanveistäjä Pekka Kauhanen.

Mia Hamari on 1976 Oulussa syntynyt Kuvataideakatemian käynyt kuvataiteen maisteri. Hän asuu ja työskentelee Simossa. Puu on Hamarin materiaali, johon hän lisää luonnonmateriaaleja, kuten hiuksia, luita, ripsiä tai osasia eläimiltä, jotka ovat kuolleet onnettomuuksissa.  

Jaakko Heikkinen on Suomussalmella 1969 syntynyt taidemaalari. Hän on käynyt sekä Limingan että Kankaanpään taidekoulut, Turun taideakatemian ja suorittaa parhaillaan Saimaan ammattikorkeakoulussa ylempää amk-tutkintoa. Hän kuvaa maalauksissaan laitapuolenkulkjioita ja syrjäytyneitä lempeästi, ymmärtäen ja arvostaen. Loistavalla akvarellitekniikalla tehdyt maalaukset ovat hetken kuvauksia, eivät poseerauksia.

Ensimmäisen WihuriEfektipalkinnon sai kuvanveistäjä Kaija Kiuru vuonna 2014.

Tilaisuudessa olivat mukana myös Wihurin rahaston hallituksen ja taideostolautakunnan jäsen emerita Päikki Priha sekä Harri Tilli, Wihurin rahaston taideostolautakunnan puheenjohtaja. 

Lumipalloefekti3:n on kuratoinut Veikko Halmetoja Helsingistä

Näyttelyyn haki 198 taiteilijaa noin tuhannella teoksella. Näyttelyyn valittiin 33 taiteilijaa mutta teoksia itse kultakin taiteilijalta on runsaasti; yksittäinen taiteilija saa siis aika laajasti esille tuotantoaan.

Näyttelyt ovat vetäneet runsaasti yleisöä sekä Kemissä että Torniossa. Näyttelyt eroavat ko. näyttelypaikoissa selkeästi toisistaan jo tilojen arkkitehtuurin vuoksi. Mia Hamarin teokset ovat esillä Kemin taidemuseossa, Jaakko Heikkisen Aineen taidemuseossa.

Lisätietoja:

Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja, Aineen taidemuseo, puh. 040 554 9645
Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo, puh. 050 597 1197
Venla Kakkko, näyttelymestari, Kemin museotoimi, puh. 040 7213624

Jaakko Heikkisen teos Matti ja Mannerheim vuodelta 2015 hankittiin Aineen taidemuseon kokoelmaan. Mia Hamarin veistokset Kemin taidemuseossa. Jaakko Heikkinen Aineen taidemuseossa.