YKSEYS - AINO JA AURA KAJANIEMI, TEKSTIILITEOKSIA

22.10.2016 - 8.1.2017

Kemin taidemuseo-Aluetaidemuseo

YKSEYS on näyttely, jossa äidin ja tyttären teokset kohtaavat.

Kemin taidemuseon näyttely on äidin, Aino Kajaniemen ja tyttären, Aura Kajaniemen neljäs yhteisnäyttely. Kohtaaminen Kemissä sisältää heille erityisiä merkityksiä: vastavalmistuneena tekstiilitaiteilijana Aino aloitti työt tuotesuunnittelijana Kemin kaupungin käsityötuvalla 1983. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Kemin taidemuseossa 1984. Tytär Aura syntyi Kemissä 1986. Nyt vastavalmistuneena taiteen maisterina Aura palaa synnyinkaupunkiinsa.

Aino Kajaniemen kuvakudoksissa viiva, kudos ja materiaali rakentavat pysähtyneitä hetkiä ja vertauskuvallisia ajatelmia elämästä.
Aura Kajaniemi kirjoo helmillä ja langoilla pieniä fragmentteja, joista voi löytää viittauksia kirjallisuuteen, filosofiaan ja historiaan.

Heidän teoksiaan yhdistää herkkyys, sarjallisuus ja kerronnallisuus sekä hidas, käsin tekemistä arvostava toteutus. Kummankin teoksissa esiintyy usein eri muodoissaan ihmishahmo sekä tekstiilin traditioon liittyvä ornamentillisuus.
Tekniikat: kudonta ja kirjonta ovat suoraan käsityön traditiosta. Käsityön osuus on tunnustettu ja merkityksellistä, kuitenkin niin että teosten lähtökohta on vapaan taiteen estetiikassa.

YKSEYS kuvaa äidin ja tyttären läheistä suhdetta niin henkilökohtaisella, esteettisellä kuin taiteellisellakin tasolla. Ykseyden ja eroavaisuuksien vuoropuhelu luo eri sukupolvien taiteilijoiden teosten välille jännitteen. Herkkä värienkäyttö sekä tilan haltuunotto luovat kertomuksen äidin ja tyttären välisestä ykseydestä. Molemmat taiteilijat ovat siirtyneet kuvallisesta kerronnasta yhä enemmän tilaa haltuun ottavaan, installaatiomaiseen työskentelyyn. Teosten skaalan kasvaessa mukaan on tullut veistosmaisia muotoja, jotka jatkavat kaksiulotteista kerrontaa tilaan.

Aino Kajaniemi (1955) on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi 1983 ja pitänyt sen jälkeen yli 30 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hän on suunnitellut ja valmistanut lähes 20 julkista teosta kaupunkien, valtion ja yritysten tiloihin sekä 6 kirkon liturgiset tekstiilit. Ornamo ry nimitti hänet vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, Jyväskylän kaupunki myönsi vuoden 2010 kulttuuripalkinnon sekä valtio 5-vuotisen apurahan alkaen 2011 ja 2016.

Aura Kajaniemi (1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Helsingissä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Fashion and Collection Design- linjalta. Hän on myös valmistunut Mikkelin ammattikorkeakoulusta teatteripuvustustajaksi ja käynyt Oriveden opiston piirustuslinjan. Hän on pitänyt 5 yksityisnäyttelyä ja valittiin vuonna 2008 Jyväskylässä Ponnahduslaudalla näyttelyn nuoreksi debytantiksi.

Lisätietoja:

Aino Kajaniemi