YLI-JAAKHEIKIN SAVUPIRTTI 9.6.-29.8.2021

9.6.2021 - 29.8.2021

Kemin historiallinen museo

Tule kuulemaan, mitä uutta ja mielenkiintoista olemme saaneet selville pirtin historiasta!

Yksi Kemin suosituimmista nähtävyyksistä on Yli-Jaakheikin savupirtti, joka sijaitsee Meripuiston laella. Savupirtti oli tyypillinen suomalainen asumismuoto keskiajalta 1800-luvulle asti.

Yli-Jaakheikin savupirtti sijaitsee Kemin Meripuistossa, puiston Uimahallin puoleisella reunalla. Savupirtti on avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun alkuun. Savupirtti on avoinna myös tilauksesta. Savupirtissä on paikalla opas kertomassa pirtin historiasta ja suomalaisten kansanomaisesta elämäntavasta.

Savupirtti on avoinna kesällä 2021 9.6.-29.8. keskiviikosta lauantaihin kello 12-17 ja sunnuntaina kello 12-16. Opas paikalla avoinnaoloaikoina. Puhelin: 040 531 7511. Vapaa pääsy!

Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti rakennettiin Rovaniemen maalaiskunnan Muurolan kylässä vuonna 1796. Se uitettiin vuonna 1831 lautalla Kemijokea alas ja pystytettiin Alapaakkolan Maulan kylään.  Savupirtti ei ole alkuperäisessä muodossaan, sillä vuosikymmenten mittaan omistajat kunnostivat sitä monin tavoin, esimerkiksi sen lautalattia, lautavuorattu ulkokuori ja lasi-ikkunat ovat myöhäisempää tekoa. Kemin Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry. osti pirtin vuonna 1949 ja siirsi sen Kemin Meripuistoon, jossa se pystytettiin talkoovoimin vuonna 1950. Välillä savupiipulliseksi muutettu pirtti palautettiin rakentamisajankohdan hengen mukaiseksi muuraamalla siihen savu-uuni Suomen museoliiton valvonnassa.

Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistys lahjoitti savupirtin Kemin kaupungille vuonna 1990. Sen perustusta, lattiaa ja ikkunaluukkuja kunnostettiin kesällä 2010.