Kemi Konstmuseum


Ändringar kan förekomma. Aktuell utställningskalender 

 

Välkommen till affischernas underbara värld!

Upplever du Finland som grått, tystlåtet och slutet?

Glöm det.

Finland har ju redan länge varit ett glamouröst, kosmopolitiskt och öppet land!

Precis, du ska snart få se hur Finland med reseaffischens hjälp lockade resenärer från när och fjärran till landet i norr. Med en fräsch självsäkerhet och på många olika språk ropade vi: Come to Finland!

Reseaffischer var den tidens internet. Det var så man fick fram budskapet. Affischerna hängde i skyltfönster på Finlandskontor och resebyråer i Stockholm, Köpenhamn, Berlin, London, Paris, New York …

Och det var bilden som skulle locka, som skulle tända den där gnistan hos äventyrslystna européer och amerikaner.

Och vem var det som skapade bilderna? Jo, allt från världskända konstnärer till anonyma bruksgrafiker. Den här utställningen är därför en enda stor eloge till konstnärerna. Och till alla resebolag som till exempel Finska Ångfartygs Aktiebolaget, Aero (Finnair), Statsjärnvägarna och till organisationer som Finlands Turistförening och Suomen-matkat (Finlands-Resor). Alla trodde de ihärdigt på sin sak och beställde nya konstverk varje år.

Medan man i dag pratar till lust och leda om Finlandsbilden var det nämligen annorlunda förr: Man gjorde något åt saken. Konstnärerna skapade bilden av detta paradis där stil, glamour och god mat möttes.

Vi ska vara ärliga: Vi älskar de här affischerna. De är reklam, visst, men de är mycket mera än så. De är konst, de är historia, de är ett verkligt finländskt kulturarv.

Vi har letat efter affischerna med ljus och lykta över hela världen. Köpt av samlare, tiggt hos museichefer, grävt på folks vindar. På utställningen finns nästan uteslutande originaltryck av affischerna.

Vi har också vänt på varje sten för att hitta berättelserna bakom konstverken och konstnärerna. Ännu mera bakgrund finns i vår bok ”Come to Finland. Affischer & resor 1851–1965”.

Utställningen handlar uttryckligen om hur vi lockade folk till Finland. Därför är sloganerna och affischerna oftast på till exempel engelska, svenska, tyska, franska eller ryska.

För att skapa en bro till nutiden visar vi också upp affischer skapta av nulevande konstnärer – med en speciell betoning på Lappland. Affischkonsten kommer igen!

Och Finland lockar återigen turister med glamour och glädjetjut från paradiset.

Nu önskar jag dig många aha-upplevelser och småleenden i dessa kulturskatters sällskap!

MAGNUS LONDEN

Affischjägare