Tornedalens museum

Basutställningen presenterar många bekanta och älskade föremål men innehåller även mycket nytt.

BASUTSTÄLLNINGEN MÖTEN PÅ GRÄNSEN - VÅR GEMENSAMMA ÄLVDAL

Tornedalens museum – Tornionlaakson maakuntamuseo fyllde 100 år och öppnade sina dörrar åt allmänheten efter att ha varit stängt i tre år. Under denna tid grundrenoverades den över 50 år gamla museibyggnaden. Museet utvidgades och basutställningen är helt nytt. Museets verksamhetsområde utvidgades också till båda sidor om gränsen: museet är nu ett gemensamt museum för Haparanda och Torneå. Detta avspeglas också i namnet på den nya utställningen, Möten på gränsen - vår gemensamma älvdal. 

Utställningen handlar om tornedalingarnas gemensamma rötter: varför har man kommit till området och hur har man klarat av livet? I utställningen får vi se vad arkeologin kan berätta om livet för tusentals och hundratals år sedan. Vi kan bekanta oss i traditionella näringar och höra hur krigen har berört tornedalingar.

Närheten av gränsen och dess inflytande är framme i utställningen på många olika sätt. Utställningen tar även upp fenomen som syns i dagens vardag: matkultur, rockmusik, lokal identitet och områdets identitet och språk och dialekter.

Den andra utställningsdelen Våra städer på gränsen berättar om Haparanda och Torneå städernas historia och om de gemensamma teman som har att göra med gränsen, såsom gränshandel, smuggling och poikkinainti – gränsöverskridande giftermål.

 

 

 

 Kämpa, kämpa! - vintersportutställning 6.2.-21.4.2019

Utställningen presenterar/berättar om den tornedalska sporten som kommer från både sidor av riksgränsen. Skolidrotten, sportföreningarna samt elitsporten presenteras med hjälp av föremålen, idrottarna och via tävlingarna.

Alla har åsikter och erfarenheter av skolidrotten, både bra och dåliga. Skolidrottens landsförsvars perspektiv är mer kopplat till det förflutna medan synen på folkhälsan lever kvar. Lokala idrottsföreningar gör ett viktigt jobb när de främjer motionsidrotten och arrangerar diverse idrottstävlingar på lokal och nationell nivå, de utbildar medlemmarna och deltar i de olika idrottarnas utveckling. Skolidrotten och idrottsförbunden har lagt grund för elitidrotten. Välkommen att ta del av vintersportens värld!

Utställningsguidning är kostnadsfri för Torneå och Haparandas skolor och förskolor. I samband med utställningen finns en workshop, där du kan skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Workshop där man skapar heja-flaggan riktar sig till barn i åldern 4 år och uppåt medan worshopen för medaljen riktar sig till barn I 2:a klass och framåt.

PROGRAM FÖR ALLMÄNHETEN:

Invigning: Tisdag 5/2 kl. 18.00 (finsk tid), 17.00 (svensk tid)

Tero Taulavuori öppnar invigningen,  Alatornio Pirkat ry:s sekreterare och Lapin Suunistus ry:s ordförande

Snölek-evenemang lö 2/3

Tornedalens museum deltar i Snölek-evenemanget.

SKIDÅKNING PÅ GOTT HUMÖR lö 2.3.2019 kl 11-14 (svensk tid) kl 12-15 (finsk tid)

Plats: Haparanda Strand.

Tornedalens museum och Alatornion Pirkat skickar iväg skidåkarna.

Alla barn får ett pris! Välkommen att åka skidor och få en inträdesbiljett till Tornedalen museum och till trav på Laivakangas!

 

Torsdag 7/3. Sportlovsvecka

Kl 11-17 (finsk tid), 10-16 (svensk tid)

Gratis inträde till museet och workshopen.

Välkommen till museet med hela familjen torsdag den 7/3! I Drop-in workshopen kan du skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Drop-in workshopen 10-16 (svensk tid). Workshopen är gratis och fri inträde till museet ända till kl 17.

 

Guidning- och workshopbokningar:

Biljettkassan, +358 (0)50 597 1559 maakuntamuseo [at] tornio.fi

tf. museipedagog Kirsi Rumbin, +358 (0)40 631 8339 kirsi.rumbin [at] tornio.fi


Tornedalens museum presenterar sig i evenemanget Kulttuuriparkki i Tornio stadsbiblioteket den 13/3 kl 17-18 (svensk tid). Välkommen!


TILLFÄLLIGA UTSTÄLLNINGAR 2019

 

VÅR HISTORIA - OUR STORIES - Meidän tarinamme

20.10.2018 - 6.1.2019

I samarbete med Lapplands yrkeshögskola


KÄMPA, KÄMPA! - JAKSAA, JAKSAA

6.2.- 21.4.2019

Av egen produktion


CYKELNS HISTORIA - POLKUPYÖRÄN HISTORIAA

8.6. - 19.8.2019

I samarbete med Roland Jakobsson. Producerad av Norrbottens museum.


ANNA, BEGRAVD I KYRKAN - ANNA, KIRKKOON HAUDATTU

12.9. - 1.12.2019

I samarbete med universitetet i Uleåborg under projektet Kyrka, utrymme, minne


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.