Tornedalens museum

Basutställningen presenterar många bekanta och älskade föremål men innehåller även mycket nytt.

BASUTSTÄLLNINGEN MÖTEN PÅ GRÄNSEN - VÅR GEMENSAMMA ÄLVDAL

Tornedalens museum – Tornionlaakson maakuntamuseo fyllde 100 år och öppnade sina dörrar åt allmänheten efter att ha varit stängt i tre år. Under denna tid grundrenoverades den över 50 år gamla museibyggnaden. Museet utvidgades och basutställningen är helt nytt. Museets verksamhetsområde utvidgades också till båda sidor om gränsen: museet är nu ett gemensamt museum för Haparanda och Torneå. Detta avspeglas också i namnet på den nya utställningen, Möten på gränsen - vår gemensamma älvdal. 

Utställningen handlar om tornedalingarnas gemensamma rötter: varför har man kommit till området och hur har man klarat av livet? I utställningen får vi se vad arkeologin kan berätta om livet för tusentals och hundratals år sedan. Vi kan bekanta oss i traditionella näringar och höra hur krigen har berört tornedalingar.

Närheten av gränsen och dess inflytande är framme i utställningen på många olika sätt. Utställningen tar även upp fenomen som syns i dagens vardag: matkultur, rockmusik, lokal identitet och områdets identitet och språk och dialekter.

Den andra utställningsdelen Våra städer på gränsen berättar om Haparanda och Torneå städernas historia och om de gemensamma teman som har att göra med gränsen, såsom gränshandel, smuggling och poikkinainti – gränsöverskridande giftermål.

 

 

 

 


 

 

Utställningen i Tornedalens museum ”Anna, begravd i kyrkan” föreställer begravningstraditioner och trosuppfattningar från medeltidens Valmarinniemi till 1900-talets Tornedalen.
Man kan uppleva alla utställningarna också virtuellt. Man har utformat en virtuell modell som grundar på datortomografisk forskning. Med hjälp av virtuell modell kan man studera sjukdomar som Rungius hade. Utställningarna baserar sig på forskningsarbete som utförts av forskare vid Uleåborg universitet.Utställningarna är producerade i samarbete med forskare vid Uleåborg universitet, Tornedalens museum, Kemi historiska museum och Museum och vetenskaps center Luuppi / Norra Österbottens museum.

 


TILLFÄLLIGA UTSTÄLLNINGAR 2019

 

VÅR HISTORIA - OUR STORIES - Meidän tarinamme

20.10.2018 - 6.1.2019

I samarbete med Lapplands yrkeshögskola


KÄMPA, KÄMPA! - JAKSAA, JAKSAA

6.2.- 21.4.2019

Av egen produktion


CYKELNS HISTORIA - POLKUPYÖRÄN HISTORIAA

8.6. - 11.8.2019

I samarbete med Roland Jakobsson. Producerad av Norrbottens museum.


ANNA, BEGRAVD I KYRKAN - ANNA, KIRKKOON HAUDATTU

12.9. - 1.12.2019

I samarbete med universitetet i Uleåborg under projektet Kyrka, utrymme, minne


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.